BiH
9

Nema preporuke Ministarstva rada o neradnim danima za Ramazanski bajram

Klix.ba
Federalno ministarstvo rada i slocijalne politike neće dati preporuku poslodavcima u vezi sa davanjem slobodnih dana za Ramazanski bajram, rečeno je za Klix.ba u Ministarstvu.

Kako kažu, Zakonom o radu FBiH takvo što nije precizirano, a na državnom nivou također ne postoji zakon kojim je to regulisano, tako da ni Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne daje ovakve preporuke poslodavcima za vjerske praznike.

Međutim, Ministarstvo je ranijih godina, primjera radi 2011. godine, ipak davalo preporuku poslodavcima, što se vidi kako na njihovoj, tako i na web stranici Ministarstva trgovine FBiH.

Iz Ministarstva rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih Kantona Sarajevo, također neće dati preporuku poslodavcima, jer je to nadležnost resornog federalnog ministarstva, rečeno nam je u Službi za odnose s javnošću Vlade Kantona Sarajevo.

Poslodavci će tako sami odlučivati o tome koliko će neradnih dana dati svojim uposlenicima.

"Pored praznika koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”,broj 43/99, 32/00 i 29/03) utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće - kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo", navedeno je ranije na stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.