Moore u Mostaru
0

Nema političkog kompromisa o budućnosti Mostara

Anadolija
Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Roderick Moore danas je u, okviru novog kruga političkih pregovora u vezi s provedbom odluke Ustavnog suda BiH za Mostar, održao sastanak s predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990. Moore je prethodno o istoj temi razgovarao sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem i mostarskim muftijom Seidom ef. Smajkićem.

Zamjenik Valentina Inzka obišao je i Vatrogasnu jedinicu Mostar, u znak solidarnosti, kako je rekao, sa ljudima koji rade za dobrobit svojih građana.

"Bilo mi je važno da izrazim svoje divljenje prema vatrogascima ovdje, jer ovo su ljudi koji služe svojim zajednicama na vrlo ozbiljan način i rizikuju svoje živote", kazao je Moore.

Odgovarajući na novinarski upit kako komentira to što je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, koju je sazvalo 13 bošnjačkih vijećnika, usvojena odluka o privremenom finansiranju Mostara, Moore je kazao "da je mišljenje visokog predstavnika u BiH vrlo jasno i on je to izrazio u svom pismu u novembru prošle godine".

"Neuobičajeno je da jedno parlamentarno tijelo produži sebi mandate, ali ja prvi put čujem za tu odluku i ne mogu sada dati mišljenje za nešto što se desilo prije deset minuta. Uprkos pravnim pitanjima koja bi zbog toga bila pokrenuta, čak i privremeno finansiranje nije dugoročno rješenje, jer srž problema ostaje", istakao je Moore.

Zaključio je da u Mostaru ne postoji politički kompromis kojim će biti ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH i pojasnio da većina stranaka koja učestvuje u ovom procesu istinski želi pronaći kompromisno rješenje, ali da dvije najveće stranke u Mostaru - HDZ i SDA još nisu pokazale spremnost na kompromis.

Ustavni sud BiH je prije skoro godinu dana donio odluku kojom je proglasio nevažećim niz odredbi Izbornog zakona i Statuta Mostara, a od tada traju pokušaji političkog dogovora o provedbi odluke državnog Ustavnog suda.