Valentin Inzko
0

'Nema političke stabilnosti bez razumnih ekonomskih koraka'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usred “intenzivnih aktivnosti koje imaju suštinski značaj za ponovno usklađivanje odnosa između Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice” od najvećeg je značaja da se “ekonomija ne stavi jednostavno na listu čekanja”, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na konferenciji poslodavaca iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

“Naš cilj je normalizirati status Bosne i Hercegovine tako da ona može ići dalje prema punoj evroatlantskoj integraciji kao suverena i stabilna demokratska država”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, naglasivši da se “ovi razgovori ne vode u vakuumu”, saopćeno je iz OHR-a.

“Dok tražimo rješenje kojim će se zaštititi interesi i zadovoljiti težnje svih građana Bosne i Hercegovine, ovi isti građani žive svoj svakodnevni život. Oni rade – ili u desetinama hiljada slučajeva – traže posao; oni studiraju i vode poslove i domaćinstva. Oni se trude da sastave kraj s krajem”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Valentin Inzko je naglasio da se napori na unapređenju poslovnog okruženja u BiH, privlačenju investicija, stvaranju radnih mjesta i jačanju životnog standarda ne mogu jednostavno staviti na čekanje dok se ne dođe do političkog rješenja.

“Ne može se graditi demokracija na prazan stomak: ekononomski i politički razvoj moraju ići ruku pod ruku.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ponovio je poziv vladajućim strankama da "ispune obaveze koje su preuzele u okviru procesa evropskih integracija te da radikalno poboljšaju poslovno okruženje donošenjem državnog Zakona o obligacijama i moderniziranjem sistema bankarske supervizije".

Inzko je također pozvao nadležna ministarstva i agencije da poboljšaju usluge koje ambasade BiH mogu ponuditi potencijalnim ulagačima u ovu zemlju.

"Razlog zbog kojeg apelujem da se ove stvari urade je veoma jasan – to će pomoći da se više novca usmjeri za stvaranje novih radnih mjesta", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pozvao je članove Udruženja poslodavaca BiH, suorganizatora ove konferencije koja se danas i sutra održava u Sarajevu, "da izvrše pritisak na vlasti da poduzmu ove razumne korake, jer ako vi to ne učinite, oni neće djelovati".

On je zaključio izlaganje riječima da “ako političari ispune svoje osnovne obaveze, mogu vama pomoći da građanima ove zemlje donesete prosperitet koji im je već predugo uskraćen".