Valentin Inzko u Briselu
0

Nema podjele BiH, OHR ostaje još dvije godine

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
"Međunarodna zajednica neće dopustiti podjelu BiH i stvaranje država, jer bi to značilo posthumnu pobjedu Slobodana Miloševića, a i Radovana Karadžića", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je u Briselu, uoči sutrašnjeg sastanka Političko bezbjednosnog komiteta EU, na kom će učestvovati, rekao da nema tolerancije za one koji krše Ustav BiH i Ustav Federacije BiH.

Komentarišući postupak hrvatskih stranaka, Inzko je grupi novinara rekao da se neimenovanjem predstavnika u Domu naroda krši ustavni zakon i dejtonske odredbe.  

Kako javlja dopisnik Srne, jedan evropski diplomata rekao je da će OHR ostati u BiH još otprilike dvije godine, a onda će se izmjestiti iz Sarajeva, vjerovatno u Brisel ili u Ženevu.

Novi šef delegacije EU i šef OHR-a jedno će vrijeme biti u BiH paralelno i imati paralelna ovlaštenja. Prema njegovim riječima, OHR će zadržati bonska ovlaštenja, čak i nakon preseljenja iz Sarajeva. Do sada, OHR je koristio 900 puta bonska ovlaštenja, a 180 puta je uklonio ličnosti iz političkog života.  

Diplomata je potvrdio da će misija novog šefa delegacije u BiH brojati oko 120 ljudi, i da nakon trećeg kruga takmičenja, postoji uži izbor od dva kandidata, Nijemca i Britanca.