Milorad Dodik
0

Nema osnova za Silajdžićevo pokretanje spora protiv RS-a

FENA
Premijer Republike Srpske smatra da nema osnova za pokretanje spora koji je danas pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić protiv RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

Dodik ističe da RS ima apsolutno pravo da otvara svoja predstavništva širom svijeta i to i radi.

“Mi smo skoro otvorili predstavništvo u Briselu i imamo namjeru da to uradimo u Vašingtonu, Zagrebu i nekim drugim mjestima. U okviru toga je i naša politika koja je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom - mogućnost uspostavljanja specijalnih veza sa susjednim zemljama. Mi imamo taj sporazum potpisan sa Srbijom, a ranije smo ponudili Hrvatskoj i Crnoj Gori. Mi ćemo nastaviti da radimo na tom planu, jer je to naše pravo”, naveo je Dodik.

On ističe da nema namjeru da komentariše Silajdžića, ali dodaje da “očigledno, on misli da RS nema nikakva prava, i on bi najradije da ne postoji RS”.

“Ali, mi ovdje postojimo s našim pravama, i ta prava ćemo koristiti, ali ne kao do sada, stidljivo ili s nekim zastojima. Mi želimo da koristimo sva prava u punom kapacitetu, svidjelo se to kome ili ne”, dodaje Dodik.

“Što se tiče našeg ugovora s određenim lobističkim organizacijama, mi taj ugovor imamo i sva procedura je provedena u skladu s Ustvom i zakonima ove zemlje i zakonima zemalja iz kojih su te lobističke organizacije”, navodi dalje entitetski premijer i dodaje da će RS nastaviti i dalje da sarađuje s lobističkim organizacijma u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama, jer misli da to pomaže u razumijevanju pozicije RS-a.

On tvrdi da je upravo, dodatno razumijevanje pozicije RS-a u okviru BiH, “nešto što smeta” Harisu Silajdžiću “za koga je sasvim legitimno da tzv. „kongres Bošnjaka ima pravo da pokreće razne inicijative kod Kongresa Sjedinjenih Država da bi se ukinula RS".

Ističući da “ta osporavanja govore o odnosima unutar BiH”, Dodik ocjenjuje da “ovakva BiH, sa stalnim nastojanjem da se omalovaži ili spriječi određeno pravo RS-u, sigurno ne pomože da BiH bude funkcionalna, u svom punom kapacitetu”.

Na kraju zaključuje da će RS, “bez obzira na osporavanja”, i dalje davati svoj doprinos evropskom putu BiH, a da je “stalno osporavanje RS-a od bošnjačkih političara prevršilo svaku mjeru“.