Sava, Una, Vrbas
0

Nema opasnosti od poplava

SRNA
Nivo rijeka Save, Une i Vrbasa u blagom je porastu, ali za sada nema opasnosti od poplava, rečeno je Srni u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske (RS).

Vodostaj rijeke Save u Gradišci povećan je za 50 centimetara, a u Srpcu za 37 centimetara, što je daleko ispod kote redovne odbrane od poplava, rekao je analitičar Sektora hidrologije u Hidrometeorološkom zavodu Nikola Blagojević.

On ističe da je nivo rijeke Une u Novom Gradu porastao za 55 cerntimetara, a Sane u Prijedoru za 51 centimetar, dok je vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu i Banjaluci manji nego juče.

"Nivo svih rijeka je u laganom porastu, ali nije to neki jači intenzitet", rekao Blagojević i dodao da nema nikakvih opasnosti od poplava.

On ističe da vodostaj rastre, zbog topljenja snijega, kao i padanja kiše, ali je za sada sve daleko od kota od redovne vanredne odbrene od poplave.

Rijeka Sava juče je promijenila vodostaj u Zagrebu za gotovo četiri i po metra, ali opasnosti od poplave još nema. Zbog izlijevanja rijeke Sutle sinoć je zatvoren granični prelaz Plavić sa Slovenijom.

Vodostaj Save sinoć je iznosio 292 centimetra. Vanredna odbrana od poplava proglašava se na 690 centimetara.