Stefano Castagnotto
0

"Nema opasnosti od novih sukoba u BiH"

FENA
General-major Stefano Castagnotto (Foto: Daylife)
General-major Stefano Castagnotto (Foto: Daylife)
Komandant Snaga Evropske unije (EUFOR), general-major Stefano Castagnotto, smatra da u BiH, u vojnom smislu, ne postoji opasnost od ponovnog izbijanja neprijateljstava.

Govoreći danas na oproštajnoj konferenciji za novinare u bazi Butmir, general Castagnotto, kojeg će 4. decembra zamijeniti austrijski general-major Bernhard Bair, istaknuo je da se BiH s vojne tačke gledišta može smatrati stabilnom zemljom, koja je u većini stvari kao i svaka druga zemlja.

Naveo je da su Oružane snage BiH sada ujedinjene, a ne vidi se nikakva prijetnja iz susjedstva, niti kratkoročna niti srednjeročna.

Upitan zašto je onda Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno produžilo mandat EUFOR-a u istom obliku i u narednih godinu dana, Castagnotto je rekao da će EUFOR raditi svoj posao kao i do sada te da ostaje spreman za svaku eventualnost uz korištenje mehanizama koje ima na raspolaganju.

On je kao veliko postignuće EUFOR-a tokom protekle godine pod njegovom komandom istaknuo primopredaju nadležnosti nad tzv. civilnom kontrolom kretanja Ministarstvu sigurnosti BiH, što je bio posljednji mandat EUFOR-a iz Daytonskog sporazuma, osim općeg osiguravanja sigurnog i stabilnog okruženja, koji još nije bio predat bh. vlastima.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji regulira uvoz, izvoz, tranzit i unutarnji promet oružja i vojne opreme, municije, sredstava sa dvostrukom namjenom i nuklearnog materijala u BiH bilo je moguće kako zbog dobre saradnje institucija na svim nivoima, njihove čvrste namjere da ispune sve zahtjeve za pridruživanje EU i NATO-u, tako i zbog tehničke pomoći EUFOR-a, ocijenio je Castagnotto.

Pritom je naglasio da EUFOR nije snizio standarde potrebne za potpisivanje ovog memoranduma, iako je on mogao staviti potpis pred kraj mandata kako bi to upisao kao svoj uspjeh.

Osim toga, EUFOR je tokom proteklih godinu dana nastavio pružati podršku stanovništvu kako bi promovirao stabilnu i multietničku zemlju, te omogućio bolje upoznavanje sa Evropskom unijom. To je uključivalo organiziranje školskih takmičenja, fudbalskih takmičenja ili kampanje za upoznavanje s opasnišću od mina.

EUFOR je izveo i mnoge vježbe kako bi održao visok nivo spremnosti, te unaprijedio bliske veze i podršku koje pruža OSBiH, naveo je Castagnotto.