Odbijen Izetbegovićev zahtjev
0

Nema obustavljanja primjene Zakona o katastru RS

SRNA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavila primjena Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu predmetnog zahtjeva.

Ustavni sud BiH je 23. septembra prošle godine, na zahtjev Izetbegovića, odlukom o privremenoj mjeri obustavio primjenu Zakona o katastru RS do donošenja konačne odluke tog suda.

Primjenom ove odluke, kako je tada navedeno iz Vlade Republike Srpske, do daljeg je suspendovan pravni život u oblasti zemljišne administracije Srpske.

Vlada Republike Srpske je zbog toga 27. septembra prošle godine donijela uredbu o vođenju evidencija o nekretninama i pravima na nekretninama, koja važi za vrijeme trajanja odluke Ustavnog suda BiH o obustavljanju primjene Zakona o katastru Srpske.

Narodna skupština RS usvojila je u februaru prošle godine Zakon o katastru kojim se uvodi jedinstvena evidencija nekretnina.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tada da je ovaj zakon neophodan u RS i da je to njena nadležnost, a ne nadležnost BiH.