Evropska komisija
0

Nema novih uslova za liberalizaciju viznog režima BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nikakvih novih uslova za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije nema i svi uslovi su navedeni u Mapi puta, odgovoreno je danas Feni iz Delegacije Evropske komisije u BiH na molbu da prokomentiraju izvještaje u medijima da je zbog stupanja na snagu Lisabonskog ugovora došlo do dodatnih uslova koje BiH treba ispuniti za bezvizni režim.

Iz Evropske komisije najavljuju da naredne sedmice u BiH dolazi ekspertska misija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka II (imigracija, upravljanje granicama), dok u trećoj sedmici februara dolazi misija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka III (javni red i sigurnost).

"Tek nakon što budu poznati rezultati ovih misija bit će moguće planirati vremenski okvir za odluku o liberalizaciji viznog režima", kažu u Delegaciji Evropske komisije.

Do sada je u BiH boravila ekspertska misija koja je ocijenila ispunjavanje uslova iz Bloka I (sigurnost dokumenata) te je ocijenila da je BiH ostvarila napredak u postizanju evropskih standarda u ovoj oblasti.