BiH
0

Nema novca za "utopljavanje" zgrada u Sarajevu

FENA
U ovoj budžetskoj godini izdvajanja za Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo znatno su smanjenja zbog čega nije bilo ni sredstava za povećavanje energetske efikasnosti odnosno "utopljavanja" zgrada, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA ministar stambene politike KS Čedomir Lukić.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u augustu Program realizacije projekta Energetska sanacija Sarajeva (ENESANSA) u 2013. godini, projekt koji je pokrenut prije šest godina s ciljem da se u Kantonu Sarajevo realiziraju projekti štednje energije i povećanja energetske efikasnosti te da se doprinese smanjenju negativnih uticaja na globalne klimatske promjene.

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo je od 2007. do 2012. godine realiziralo pilot projekt kroz koji je izvršeno utopljavanje jedanaest stambenih zgrada koje se griju sistemom KJKP Toplane Sarajevo i šest manjih stambenih zgrada koje se griju individualnim sistemom grijanja.

Nakon usvajanja Programa za ovu godinu trebala je uslijediti izrada prijedloga liste prioriteta za utopljavanje zgrada, a realizacija ovog programa će se vršiti u pravcu utopljavanja stambenih zgrada koje se griju sistemom KJKP Toplane Sarajevo uz sufinansiranje Općine Novi Grad.

Kapitalnih ulaganja, kada je u pitanju ovo Ministarstvo, nije bilo i zbog činjenica da Skupština Kantona Sarajevo u dva navrata nije prihvatila planirano kreditno zaduženje u iznosu od oko 10 miliona KM, od kojih je 1,2 miliona KM bilo planirano za Ministarstvo stambene politike KS.

"Od tih sredstava 500.000 KM trebalo je biti izdvojeno za povećavanje energetske efikasnosti, a uz sufinansiranje Općine Novi Grad "utopljen" je trebao biti niz od pet lamela u naselju Alipašino Polje", pojasnio je Lukić.

Ministar je istaknuo da se za svaku zgradu pravi proračun koliko je sredstava potrebno u zavisnosti od stanja u kojem se zgrada nalazi jer je ponekad potrebna sanacija ne samo fasada nego i krovnih površina.

Buduće da postoje zgrade kod kojih je pola fasade "utopljeno", a pola nije, ministar je pojasnio da se samo vizuleno stiče dojam da se radi o jednoj zgradi iako su to dvije zgrade i između njih je takozvana dilatacija koja ih razdvaja odnosno razmak između njih može biti samo deset centimetara.

Međutim, kako je rekao Lukić za Fenu, bilo je planirano uraditi i te zgrade ili kako stanari smatraju polovine zgrada koje su ostale sa starim fasadama, ali zbog umanjenja sredstava i sveopće finansijske situacije to se do danas nije uradilo.

Ministar napominje da je projekt "ENESANSA" jedan od najvažnijih projekata i u Evropi, a implementacijom ovog projekta omogućit će se finansijske uštede za građane, ugodniji način stanovanja ali i smanjenje emisije štetnih gasova u okolini