Ministarstvo okoliša i turizma
0

Nema mjesta panici zbog slapa u Jajcu

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma obavještava javnost kako nema mjesta panici glede slapa u Jajcu, te ističe da je situacija uređenja slapišta i korita rijeke Plive pod stručnim i tehničkim nadzorom.

Prilikom puštanje velikih količina vode iz akumulacija HE Jajce I i II, koje je najavljeno uradila Elektroprivreda HZ H-B, došlo je do erozivnog djelovanja vode samo na privremeni nasip tako da su se vode Plive razlile nekontrolirano i pri tom proizvele samo neželjeni vizualni efekt, stoji u priopćenju iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nakon ovih saznanja federalni ministar okoliša i turizma poslao je tijekom jutra stručnu ekipu u Jajce koja se susrela s predstavnicima općinske vlasti, izvođačem radova i nadzornim organom. Konstatirano je kako pri ovom događaju nisu proizvedena dodatna oštećenja na sedrenim barijerama.

Dovođenjem vodostaja u normalnu razinu, izvođač radova će poduzeti potrebne mjere i dovesti korito i slapište rijeke Plive u prethodno stanje, te nastaviti s projektom predviđenom dinamikom realizacije uređenja slapišta i korita rijeke Plive u Jajc, stoji u priopćenju.

U njemu se podsjeća da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma tijekom 2004. godine pokrenulo cijeli niz aktivnosti za revitalizaciju i spašavanje ovoga spomenika prirode. Angažirane su tvrtke Energoinvest iz Sarajeva i Elektroprojekt iz Zagreba na izradi projektne dokumentacije za sanaciju slapišta i korita rijeke Plive. Reviziju projekta su uradili eminentni stručnjaci iz regije na čelu s prof. dr. Zoranom Milašinovićem. Projekt je odobren i krenulo se u njegovu fizičku izvedbu 2005. godine. Sanirani su dijelovi riječnog korita koji su bili najviše ugroženi. odnosno mjesta na kojima su se u sedrenim barijerama pojavile tzv. kaverne kroz koje je voda otjecala u Vrbas ne prolazeći preko slapa.

Sa svrhom smanjena pritiska vode na zaštitni zid vodopada, ali i da bi se pospješio razvitak sedre, bila je predviđena izgradnja novih pragova, uz postojeće, u koritu rijeke Plive. Oni bi usporili njezin tok i tako rasteretili vodopad. Ostvarenjem dostatne sigurnosti korita i vodopada sprječava se daljnja erozija i omogućava se pojava sedrotvorca. Sedra bi s vremenom pokrila umjetno izgrađene objekte i tako bi povećala udio prirodnog.

Stručnjaci koji se bave zaštitom i sanacijom korita i vodopada tvrde da su sve izvedene i projektirane intervencije umjetne tvorevine, ali da su izvođene tako da bi se sačuvao prirodni fenomen okoliša. Ovim bi radovima čovjek vratio tek mali dug prirodi, koja ga je zadužila svojim plodovima.

Nakon izvođenja šipova na stabilizaciji slapišta, te za potrebe završetka radova izveden je privremeni nasip koji je regulirao vodostaj u dijelu slapišta na kojem su izvedeni radovi, stoji u priopćenju.