Dimitris Kourkoulas
0

"Nema koristi od popisa stanovništva u samo jednom entitetu"

FENA
Bez popisa stanovništva na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine, Evropska komisija će imati velike prepreke da nastavi sa procesom pristupanja BiH Evropskoj uniji, upozorio je danas šef Delegacije EU u BIH ambasador Dimitris Kourkoulas.

On je novinarima u Sarajevu potvrdio informaciju da su i komesar EU za proširenje Stefan Fule i komesar EU sa ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn uputili predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću pismu u kojem traže hitno donošenje zakona o popisu stanovništva u BiH.

Kourkoulas naglašava kako je veoma važno da bh. vladajuće strukture postignu sporazum u vezi sa popisom stanovništva.

-Kada podnesete aplikaciju za članstvo mi ćemo vam poslati dvije-tri hiljade pitanja, a sa svim pitanjima se nećete moći pozabaviti ako nema popisa stanovništva u cijeloj državi, pojašnjava šef Delegacije EU u BiH.

Ističe kako ovo nije pitanje koje može riješiti na nivou jednom entiteta ili regije, te navodi kako djelimičan popis ne može zamijeniti popis stanovništva za cijelu državu.

-Mi kao Komisija nemamo koristi od popisa stanovništva provedenog samo u jednom dijelu države, decidan je ambasador Kourkoulas.