BiH
0

Nema jednostranog otcjepljenja niti ukidanja entiteta

Sarajevo-x.com
Nakon dvodnevnog boravka predstavnika Evropskog parlamenta jasno je da je EU razočarana zbog blokade pregovora o reformi policije, ali su bh. i evropski parlamentarci potpisali izjavu kojom se garantira da niti jedan od bh. entiteta nema pravo na otcjepljenje niti može biti jednostrano ukinut.

Parlamentarci iz Evrope pozvali su političke lidere BiH da što prije usvoje reformu policije, kako bi naša zemlja mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Doris Pack, predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, izrazila je svoje razočarenje zbog činjenice da od njene posljednje posjete našoj državi nije učinjeno skoro ništa kako bi se BiH približila Evropi.

"Neprihvatljivo je da političari koji su potpisali nešto u Mostaru i dali garancije komesaru Evropske unije za proširenje Olliju Rehnu da će to provesti, sada to ne poštuju“, kazala je Pack.

Na kraju susreta sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH potpisana je Zajednička izjava predsjedavajućih delegacija, iz koje je Pack citirala dio koji naglašava da nijedan entitet nema pravo na otcjepljenje, ali da se nijedan entitet ne može jednostrano ukinuti.