Predsjedništvo BiH
0

Nema izvoza naoružanja i vojne opreme iz BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na osnovu upozorenja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i informacija iz diplomatskih izvora o postojanju indicija o izvozu naoružanja iz BiH, suprotno rezolucijama Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim odredbama, Predsjedništvo BiH je na hitnoj sjednici koja je održana danas donijelo Odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH.

U Odluci Predsjedništvo BiH nalaže Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da odmah obustavi izdavanje dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH.

Predsjedništvo BiH nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 60 dana izradi novi pravilnik kojim će biti utvrđeni kriteriji izdavanja dozvola za unutrašnji i vanjski promet naoružanjem i vojnom opremom.

Predsjedništvo BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da provede ovu Odluku koja stupa na snagu danom donošenja.

Predsjedništvo BiH smatra da je potrebno da svi nadležni organi i institucije u BiH preduzmu odgovarajuće radnje i aktivnosti u skladu s Ustavom i zakonima BiH, s ciljem utvrđivanja svih relevantnih informacija u vezi ovog pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.