Ministarstvo pravde BiH
0

Nema izručenja Branimira Glavaša

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Srbima, ne može biti izručen Hrvatskoj jer ima državljanstvo BiH, bez obzira po kojoj osnovi hrvatsko pravosuđe bude tražilo njegovo izručenje, potvrđeno je Srni u Ministarstvu pravde BiH.

Portparol ovog ministarstva Marina Bakić podsjetila je da Krivični zakon BiH ne dozvoljava izručivanje državljana BiH drugoj zemlji.

"Činjenica je da Glavaš ima državljanstvo BiH i o njegovom izručenju sada se ne može govoriti", istakla je Bakićeva.

BiH nema bilateralni sporazum o izručenju ni sa Hrvatskom, ni drugim zemljama okruženja, što je, smatra Bakićeva, stvar političke volje.

Navodeći da EU ne poznaje zabranu izručenja, Bakićeva je zaključila je da će zemlje jugoistočne Evrope sa približavanjem članstvu Uniji morati da se prilagode tim standardima.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da će od BiH biti traženo Glavaševo izručenje na osnovu pravosnažne presude.

Glavaš je pobjegao u BiH, čije dvojno državljanstvo ima, da bi izbjegao izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne na koju ga je osudio sud u Zagrebu zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.