BiH
0

Nema informacija o građanima BiH u akciji njemačke policije

SRNA
Ambasada BiH u Berlinu za sada nema informaciju da li među selefijama, obuhvaćenim današnjom akcijom njemačke policije, ima i državljana BiH - rečeno je Srni u Ambasadi BiH.

Oko 1.000 policajaca učestvovalo je danas u pretresima objekata u sedam njemačkih pokrajina u okviru akcije protiv radikalnih selefijskih islamista koji kuju zavjeru protiv države, saopštili su njemački zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih rekao je da je zabranio grupu po imenu "Milatu Ibrahim" i da će se pretresima možda doći do dokaza koji će omogućiti zabranu još dvije organizacije.

"Grupa Milatu Ibrahim radi protiv ustavnog poretka", rekao je Fridrih novinarima.

Pretresi su izvršeni na oko 70 adresa, među kojima su stanovi, džamije, škole i lokalna udruženja. Najveća operacija izvršena je u pokrajinama Sjeverna Rajna – Vestfalija i Hese.

U ovoj akciji pretreseni su i stanovi poznatog selefiste iz Kelna Ibrahima Abu Nagia i rep muzičara Denisa Mamadua Si, poznatijeg kao Abu Tala.

Njemačke vlasti pojačale su nadzor nad ultrakonzervativnim salafističkim grupama poslije serije sukoba njihovih članova sa policijom.

DW je javio da organi bezbjednosti broj selefista u Nemačkoj procjenjuju na 4.000. Prema njihovim navodima, trenutno je u ovoj zemlji aktivno 130 potencijalnih počinilaca islamističkih napada, a među njima su 24 selefisti.