BiH
0

Nema granice za pojavu posttraumatskog poremećaja

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Zakonsku regulativu u Federaciji Bosne i Hercegovine koja sada ograničava datum do kojeg se veteranima rata priznaju simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) treba mijenjati, zaključeno je na današnjoj konferenciji koju je u Sarajevu organiziralo tuzlansko udruženje "Stećak".

Ovo udruženje okuplja veterane rata od 1992. do 1995. godine liječene od posttraumatskog stresnog poremećaja i oštro se protivi da datum 23. 12.1997. godine, u sadašnjem federalnom zakonu o pravima branitelja u FBiH, važi kao datum do kojeg se priznaju simptomi PTSP-a, a borac ima određene beneficije.

Većina članova Udruženja "Stećak" je za potpuno brisanje ovog vremenskog ograničenja.

U tome su ih tokom današnje konferencije potpuno podržali stručnjaci, ljekari, a oni tvrde da po prirodi bolesti, takva vremenska ograničenja za PTSP jednostavno - ne postoje. Ne može se "naručiti" datum do kojeg će se kod nekoga razviti ovaj poremećaj nakon preživljenih užasnih ratnih strahota kao što su ratne, kazali su.

"Ako Boga znate, glasajte za ukidanje ove granice!", poručio je prisutnim parlamentarcima tokom konferencije dr. Alija Sutović iz Tuzle, čovjek koji je u toku proteklog rata u BiH godinama radio kao vojni psihijatar, a nakon rata magistrirao iz ove oblasti.

Drugi zaključak današnjeg skupa odnosi se na potrebu osnivanja takozvanih trauma centara za adekvatno zdravstveno zbrinjavanje veterana koji pate od ratnih trauma. Takve centre, a njih treba osnovati na kantonalnom nivou, treba uvezati u zdravstveni sistem, rečeno je.

Borcima, pak, treba predočiti da se njihove tegobe uz odgovarajuću pomoć mogu ublažiti i da ne treba da odgađaju obraćanje stručnjacima zbog predrasuda i strahova od društvene izoalcije.

Učesnici današnje konferencije zaključili su da samo odgovarajuća društvena briga, s uvezivanjem više segmenata, može ublažiti posljedice posttraumatskog stresnog poremećaja.

Stanje ljudi koji pate uopće ne znači da su nesposobni za funkcioniranje u društvu niti za privređivanje, naprotiv, zaključeno je.

Tuzlansko Udruženje veterana rata od 1992. do 1995. godine "Stećak" osnovano je 16. decembra 2004. godine.

Današnju konferenciju u Sarajevu organiziralo je u suradnji s Univerzitetsko-kliničkim centrom Tuzla - Psihijatrijskom klinikom, Udruženjem Vive Žene iz Tuzle te Centrom za terapiju i rehabilitaciju.

Konferenciju su podržali članovi federalne izvršne vlasti, Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla.