Haris Silajdžić
0

'Nema garancija za opstanak pluralizma u BiH'

SRNA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH autentični pluralizam stotinama godina, ali da 21. vijek neće garantovati opstanak tog pluralizma.

"Smatram da BiH i pored sveg nasilnog raščlanjivanja jeste nešto više od mehaničkog zbira svih svojih dijelova", rekao je Silajdžić otvarajući na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Međunarodnu konferenciju "BiH u okviru Austro-Ugarske 1878-1918. godine".

Silajdžić, koji je pokrovitelj održavanja dvodnevne konferencije, smatra da je jasno da BiH ima mjesto u EU, ne samo kao buduća članica nego i kao učesnik u brojnim istorijskim događajima.

Konzul Austrije u BiH Monika Bihler istakla je da kritičko postupanje sa prošlošću vodi razumijevanju sadašnjosti, dok je ambasador Mađarske u BiH Imre Varga rekao da ova konferencija treba da posluži jačanju dijaloga između srednjoevropskih zemalja i BiH, koje zajednički dijele prošlost.

"BiH danas ima realnu šansu da se uključi u evropsku ekonomsku i političku integraciju", naglasio je Varga i dodao da će njegova zemlja svesrdno i kontinuirano pomoći uključivanje BiH u sve evropske integracije.

Prisutne je pozdravio i ambasador Češke u BiH Jirži Kudela, koji je podsjetio na "češke tragove" u BiH iz vremena Austro-Ugarske, a otvaranju međunarodne konferencije prisustvovao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Organizator Međunarodne konferencije "BiH u okviru Austro-Ugarske 1878-1918" je Filozofski fakultet u Sarajevu u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH i regionalnom Austrijskom kancelarijom za kooperaciju. 
Na konferenciju su pozvani naučnici iz Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske, Hrvatske i BiH, koji bi trebalo da razmotre sve segmente prošlosti BiH za četiri decenije austrougarske uprave, sa akcentom na zbivanja koja su po svojim posljedicama imala uticaja na političke odnose u evropskim okvirima, posebno na međusobne odnose velikih sila.

U okviru konferencije postavljena je i izložba „BiH u okviru Austro-Ugarske“, na kojoj su predstavljeni eksponati koji prate najznačajnije događaje u političkom životu BiH u vremenu vladavine austrougarske monarhije.