BiH
0

Nema dugoročne strategije o planskom ulaganju u oblast obrazovanja

FENA
Ne postoji nikakva dugoročna strategija na bilo kom nivou odlučivanja o planskom ulaganju u oblast obrazovanja, a različiti nivoi vlasti toj oblasti pristupaju na potpuno različite načine.

Ovo je jedan od rezultata "Analize javnih politika u Kantonu Sarajevo s preporukama alternativnih politika i mjera" za oblast obrazovanja. Analiza je nastala kao rezultat realiziranih aktivnosti u okviru projekta "Monitoring javnih politika u KS" što ga realizira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u suradnji s Centrom za političko istraživanje i razvoj.

U dokumentu je navedeno da je oblast obrazovanja na nivou kantona, ali da budžetska sredstva za tu oblast redovno izdvaja i Grad Sarajevo i općine. Stoga je, kako je danas na pres- konferenciji CPCD-a naglasila istraživačica Centra za političko istraživanje i razvoj Nina Karađinović, općinama potrebno vratiti dio nadležnosti u oblasti osnovnog obrazovanja i tako bolje iskoristiti kapacitete koje u toj oblasti općine imaju.

Prijenos nadležnosti na općine potrebno je izvršiti, prema rezultatima analize, i radi efikasnijeg praćenja potreba školskih objekata i njihovih uposlenika na području Kantona Sarajevo i izdvajanja novca u skladu s tim potrebama.

Analizom je uočeno i to da je u oblasti stipendiranja potrebno jasno i transparentno definirati i objaviti kriterije po kojima se vrši stipendiranje iz budžetskih sredstava.

Sanel Huskić, analitičar ACIPS-a, naglasio je da je u cijeloj BiH nužno izraditi strategije i programe razvoja ljudskih resursa za proces evropskih integracija.

Dokument "Analiza javnih politika u KS" sadrži ocjenu trenutnog stanja u sedam oblasti među kojima je i obrazovanje, a cilj tog projekta je povećanje stepena odgovornosti nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u KS-u za rezultate i efekte javnih politika i usluga iz njihovih nadležnosti i zagovaranje veće uloge i utjecaja građana i organizacija civilnog društva u tim procesima.

Danas je, ispred Katedrale, organizirana i akcija podjele informativnih letaka iz oblasti obrazovanja i mjerama koje se moraju preduzeti da bi se otklonili problemi u toj oblasti.