Traže povećanje cijene rada
1

Nema dogovora Vlade i Sindikata obrazovanja RS

FENA
Predstavnici Vlade i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske nisu danas postigli dogovor o zahtjevu sindikata za povećanjem cijene rada s 100 na 110 KM, što je osnovni uvjet da ne dođe do štrajka prosvjetara 21. januara.

Nakon zahtjeva ovog sindikata da resorni ministar Anton Kasipović povuče spornu instrukciju direktorima osnovnih i srednjih škola u vezi s minimumom procesa rada u vrijeme štrajka, danas je dogovoreno da se izvrši određena izmjena tog dokumenta.

"S obzirom da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture stava da se tekst instrukcije može shvatiti kao pritisak na članove Sindikata da odustanu od štrajka, iako to nije bila namjera Ministarstva, zaključeno je da se u tekstu instrukcije izvrše određene korekcije", potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Dogovoreno je da Ministarstvo preformulira dio teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk na način da direktor organizuje sastanak sa predsjednikom sindikalne organizacije škole u periodu od 15. do 18. januara 2013. godine radi dogovora o organizaciji minimuma procesa rada.

Također, dio u instukciji koji se odnosi na član 18. stav 2. Zakona o štrajku se izostavlja.

Ministarstvo prosvjete i kulture ponavlja da je imalo namjeru da ovom instrukcijom direktorima škola jednoobrazno uredi organizovanje minimalnog procesa rada u svim školama u RS s ciljem da se ne ugrozi bilo čije pravo na štrajk i na rad.

S druge strane, sindikati su ukazali da taj dokument prestavlja „sumrak demokratije“ i klasični pritisak i zastrašivanje prosvjeta te da nije utemeljen, ni na Ustavu ni zakonima RS.

Današnjem sastanku uime Vlade RS-a prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, dok je uz predstavnike Sindikata obrazovanja, nauke i kulture bila i predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Nakon odluke da na osnovu smanjenja plaća za još 10 posto u ovoj godini Vlada RS-a od budžetskih korisnika „uzme“ 56 miliona KM, sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije za 21. januar najavili su štrajk.

Danas će u Banjoj Luci u odvojenim susretima razgovarati i predstavnici sindikata uprave, pravosuđa i policije s resornim ministrima Lejlom Rešić, Goranom Zlatković i Stanislavom Čađo.

I njihov osnovni zahtjev prema Vladi jeste da se poveća cijenu rada sa 100 na 110 maraka, da bi se anuliralo smanjenje plata za 10 posto.