Sporne raspodjele resora
0

Nema dogovora oko formiranja vlasti u HNK

FENA
Mostar
Mostar
Nije realno očekivati da će se na narednoj sjednici Skupštine HNK, 25. augusta, formirati izvršna vlast u ovom kantonu, kazao je predsjednik hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog odbora SDP-a Aner Žuljević nakon današnjeg sastanka predstavnika četiri stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP) u Mostaru.

"Smatram da ćemo završiti ono što je definisano dnevnim redom koji su dobili zastupnici, a to je izbor rukovodstva Skupštine u dijelu u kojem je napravljen dogovor te izbor komisija i definisat ćemo neke operativne stvari koje su nastale kao problem ove vlade, a što je vezano za zaključak Skupštine o zabrani zapošljavanja. Što se tiče raspodjele resora, ono što smo mi danas kao stranke platforme ponudile jeste da u okviru postojećeg stanja ostane onakva raspodjela ministarstava kakva je bila u prethodnom sazivu. Dva HDZ-a su zatražila vrijeme da se oko tog zahtjeva očituju", kazao je Žuljević, dodavši kako će pregovori biti nastavljeni u petak, 26. augusta.

"Stav da zadržimo iste pozicije koje smo imali u nekoj podjeli prema nacionalnim blokovima u prošlom sazivu nama uopće nije prihvatljiv, tako da se 'platformaški' blok i blok dva HDZ-a uopće ne mogu dogovoriti oko raspodjele resora", kazao je kandidat HDZ-a BiH za mandatara Vlade HNK-a Denis Lasić, dodavši da nakon današnjeg sastanka uopće više ne bi mogao reći kada će biti formirana buduća vlada.

Lasić je kazao kako na današnjim razgovorima nije spominjana srednja Bosna te da se stanje u HNK ne veže sa stanjem u srednjoj Bosni.