BiH
0

Nema dogovora o uvođenju plavog dizela za poljoprivrenike

Anadolija
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nije postigao dogovor oko izmjena Zakona o akcizama, čime bi se stvorile pretpostavke za uvođenje plavog dizela za poljoprivrene proizvoiđače u BiH.

Predsjednik UIO-a i ministar finansija BiH Nikola Špirić, nakon današnje sjednice u Banjoj Luci izjavio je novinarima da predstavnici Federacije BiH nisu prihvatili prijedlog ekspertne grupe Vijeća ministara u vezi sa izmjenama zakona koji se danas našao na razmatranju.

Federalni ministar Ante Krajina izjavio je da se Federacija ne protivi uvođenju plavog dizela, ali da za njih nije bio prihvatljiv pšrijedlog koji je danas u razmatranje uputio ekpsertni tim Vijeća ministara.

Krajina je pojasnio da Federacija zahtjeva da ustupljeni prihodi od plavog dizela poljoprivrednih gazdinstava idu na teret entiteta na kojem se nalaze.

"Ovaj prijedlog Federacije nije nekorektan", zaključio je Krajina.

Prema procjenama Ministarstva finansija i trezora BiH, uvođenjem plavog dizela na godišnjem nivou BiH bi gubila oko 50 miliona KM, koji sada liježu na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, na kojoj se, prema predviđenom dnevnom redu, razmatrala inicijativa za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, u vezi sa uvođenjem plavog dizela.

Nakon protesta poljoprivrednih proizvođača, koji su blokadom carinskih prelaza početkom ovog mjeseca još jednom upozorili vlasti BiH na težak položaj u kojem se nalaze, te zatražili da im se uvjeti za proizvodnju izjednače s onima koje imaju poljoprivrednici u državama u okruženju, Vijeće ministara BiH prihvatilo je 18. septembra inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za pokretanje postupka donošenja zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.