BiH
0

Nema dogovora o reformi policije u BiH

NINA
Pregovarački tim Republike Srpske nema mandat da potpiše sporazum o prenosu nadležnosti s entitetske na državni nivo zbog čega su sinoć prekinuti razgovori u Banja Luci o reformi policije u Bosni i Hercegovini, izjavio je premijer RS-a Pero Bukejlović.

Premijer Bukejlović je novinarima kazao da će pregovarački tim RS-a, kome je on na čelu, obavijestiti Narodnu skupštinu RS-a na izvanrednom zasjedanju, koje bi moglo biti održano već danas, o toku dosadašnjih razgovora o reformi policijskih snaga u BiH.

"To ne znači da ćemo mi, Vlada RS-a, na čijem se čelu nalazim, tražiti od Narodne skupštine RS-a da prihvati sporazum koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a koji prihvaća i Evropska komisija, jer to znači da RS-a neće imati policijske snage u iduće dvije do tri godine", kazao je Bukejlović.

On je ocijenio da je za RS neprihvatljiv ponuđeni sporazum o reformi policije, kojim se uspostavljaju policijske snage na državnom nivou i prelazi međuentitetska crta razgraničenja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je kazao da je iz Bruxellesa stiglo "zeleno svjetlo" da do 15. septembra bude održana Narodna skupština RS-a, koja će se izjasniti o ponuđenom sporazumu o reformi policijskih snaga u BiH, kako bi bili ispunjeni uslovi za otvaranje Sporazuma o procesu i pridruživanju naše države Evropskoj uniji.

"Mi smo se dogovorili da večeras prekinemo razgovore i da sačekamo rezultat izjašnjavanja narodnih zastupnika iz Republike Srpske", kazao je Terzić.

Prema njegovim riječima, iz Bruxellesa je, također, "jasno poručeno da bude prihvaćen sporazum Vijeća ministara BiH o reformi policijskih snaga".

Terzić je naglasio da očekuje da će Narodna skupština RS-a dati mandat Vladi u Banja Luci da potpiše ponuđeni sporazum kako ne bi propustili ovu "historijsku priliku za BiH i toliku blagonaklonost Evropske komisije".