BiH
0

Nema dogovora o čelnicima FBiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dogovor o kandidatu za potpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda koji bi deblokirao proces izbora čelnika tog entiteta na nastavku konstituirajuće sjednice zakazane za četvrtak, 22. januara, još uvijek nije postignut.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur (SDP) istakao je za AA kako "nije isključeno da Socijaldemokratska partija predloži nestranačkog kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, ali da takvu odluku može donijeti samo Glavni odbor SDP-a čija je sjednica zakazana za 31. januar". 

"GO SDP je donio odluku da mi ostajemo da djelujemo u opoziciji i samo on može tu odluku promijeniti. Ako Predsjedništvo i Glavni odbor budu stava da se odluka promjeni onda nije isključeno da predložimo kandidata, ali to će se znati nakon zakazane sjednice", naveo je Šućur. 

Naglasio je kako svako ko ima četiri potpisa može Domu naroda PFBiH predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, te da to može uraditi i mimo Kluba koji u tome nema nikakve odlučujuće uloge.

"Kandidat se može predložiti i bez nas, jer osim delegata u Klubu srpskog naroda iz SDP-a imamo još šest drugih što je sasvim dovoljno da se dostavi prijedlog. Stoga SDP ne može niti blokira bilo šta. Do sada nije bilo nikakvih razgovora niti dogovora", naveo je Šućur. 

Na nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakletvu bi trebao položiti i delegat Željko Mirković iz SDP-a nakon čega će Klub srpskog naroda imati 13 delegata, a za prijedlog potpredsednika iz tog naroda bit će nužno onda osigurati pet potpisa članova Kluba što je jedna trećina. Osim SDP-a koji ima šest delegata u Klubu srpskog naroda, u njemu participira i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa tri delegata, dok po jednog imaju Demokratska fronta (DF), Naša stranka (NS), Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) i Liberalna stranka (LS). 

Šućur navodi kako HDZ BiH prolongiranjem usvajanja prijedloga odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar - mart 2015. godine, te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH po hitnom postupku čiji su predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu, pokušava da izvrši pritisak. 

"HDZ BiH ucjenama želi da riješi pitanje izbora čelnika FBiH iako je usvajanje zakonskih prijedloga nevezano za taj čin. Klub bošnjačkog i srpskog naroda još prošle sedmice je tražio da se sjednica nastavi te da se ovi akti usvoje, ali je napravljeno kompromisno rješenje da se to prolongira za sedam dana", naveo je Šućur. 

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić (SDA) naglasio je kako se nada da će na nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda PFBiH u četvrtak biti usvojena odluka o privremenom finansiranju FBiH, te zakonsko rješenje kojim će se deblokirati pitanje budžeta Grada Mostara.

"Stvar je veoma zapetljana. Određeni razgovori su vođeni, ali konačnog rješenja za kandidata potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda nema. Delegati iz SNSD-a bi podržali prijedloge, ali da uđu u Vladu FBiH i dobiju mjesto potpredsjedavajućeg Doma naroda iz srpskog naroda što je nerealno s obzirom da je odranije poznato ko će činiti parlamentarnu većinu u FBiH. SDP sada pokušava neke manevre, ali kao partija koja je uvijek govorila da je za državu mislim da će morati naći neko rješenje sa DF-om. Za nadati se kako će do četvrtka biti postignut i dogovor oko potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda", naveo je Tufekčić. 

U ime hrvatskog naroda za predsjednika FBiH predložen je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a iz bošnjačkog naroda za potpredsjednicu FBiH predložena je Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA). Bez kandidata i izbora i potpredsjednika FBiH i iz srpskog naroda nije moguće kompletirati izvršnu vlast u FBiH čiji čelnici  treba da postignu saglasnost i predlože mandatara za sastav entitetske vlade.  

Što se tiče čelnika Doma naroda za predsjedavajuću je imenovana Lidija Bradara (HDZBiH) iz hrvatskog naroda, a za potpredsjedavajućeg Jasenko Tufekčić (SDA) iz bošnjačkog naroda. Mjesto potpredsjedavajućeg iz srpskog naroda ostalo je upražnjeno jer nije bilo prijedloga kandidata za tu funkciju. 

Ukoliko FBiH do kraja januara ne usvoji odluku o privremenom finansiranju nastupit će finansijski kolaps jer se iz trezora neće moći vršiti bilo kakve transakcije koje se odnose na plaćanja iz 2015. godine čime bi u pitanje bile dovedene sve isplate od plaća do materijalnih troškova.