CIK BiH
0

Nema bitnih razlika u izbornim rezultatima

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije nakon ponovnog brojanja glasačkih listića utvrdila bitne razlike u izbornom rezultatu za člana Predsjedništva iz Republike Srpske, kao ni za jedan drugi nivo vlasti u BiH, rekla je Srni portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

Rezultati se ne razlikuju značajno od onih koji su objavljeni 18. oktobra, a riječ je o oko 60 000 nevažećih listića, dodala je Pirićeva.

Ukupno ponovno brojanje listića na osnovu 11 naloga CIK-a BiH obuhvatilo je 2 282 biračka mjesta, a razlika postoji, kaže Pirićeva, samo tamo gdje su brojani glasovi kandidata unutar iste kandidatske liste istog političkog subjekta.

''Sada radimo na utvrđivanju činjenica o nepravilnosti na više biračkih mjesta u Čapljini'', rekla je Pirićeva.

Ona je dodala da CIK BiH sada čeka da Glavni centar za brojanje dostavi analizu kategorija nevažećih listića.

''Posebnom odlukom ćemo korigovati utvrđene izborne rezultate, a prema zakonu 30 dana nakon izbora, potvrdićemo i objaviti izborne rezultate'', istakla je Pirićeva.

Na sjednici CIK-a BiH prije pet dana donesena je odluka da ponovo bude prebrojano i klasifikovano svih 66 138 nevažećih glasačkih listića za člana Predsjedništva BiH sa svih biračkih mjesta u RS. Iz CIK-a su naveli da se osim brojanja glasova vrši i njihova selekcija kako bi bilo utvrđeno da li su nevažeći listići bili prazni ili je označeno više kandidata, te da li su poništeni na neki drugi način.

Prema objavljenim utvrđenim rezultatima, kandidat SNSD-a, DNS-a i SP za člana Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović osvojio je na izborima 3. oktobra 295.624 glasa, kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Mladen Ivanić 285.927 glasova, a kandidat Saveza za demokratsku Srpsku Rajko Papović 22.778 glasova.