Tarik Sadović
0

Nelegalno prisluškivanje teško je dokazati

SRNA
Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović izjavio je da postoje određene informacije da u BiH ima nelegalnog prisluškivanja, ali da ne može bez konsultacija sa nadležnim institucijama da kaže da li je to tačno ili ne.

"Potrudiću se da od nadležnih institucija pribavim odgovarajući odgovor na to pitanje", rekao je Sadović za Srnu komentarišući poslaničko pitanje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića ima li u BiH nelegalnog prisluškivanja i praćenja.

Prema njegovim riječima, u današnjem svijetu razvijenih telekomunikacija relativno jednostavno i jeftino mogu se nabaviti sistemi za nelegalno prisluškivanje.

Ističući da je vrlo je teško dokazati ima li nelegalnog prisluškivanja, Sadović je potvrdio da postoje tehničke mogućnosti da strane agencije u BiH vrše prisluškivanje.

"U ovom trenutku ne mogu da kažem ima li toga ili ne", rekao je Sadović koji smatra da se odgovor na to pitanje može dobiti kontraobavještajnim radom.

On je podsjetio da su u BiH zakonski regulisane situacije i procedure kada se presreću telekomunikacione veze ističući da je svako nezakonito prisluškivanje, odnosno prisluškivanje bez sudskog naloga, krivično djelo.

"Agencije za provođenje zakona i Obavještajno-bezbjednosna agencija imaju tehničke pretpostavke za zakonsko presretanje telekomunikacija i to rade na osnovu sudskog naloga u slučajevima provođenja istrage o određenim krivičnim djelima", rekao je Sadović dodavši da do sada nije otkrivena nijedna zloupotreba.

Prema njegovim riječima, tijela za vršenje nadzora nad agencijama za provođenje zakona i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, među kojima su i parlamentarne komisije, treba da obezbijede da se pitanje prisluškivanja uredi tako da tajno budu prisluškivana samo lica osumnjičena da su izvršila teška krivična djela.

"To su djela poput organizovanog kriminala ili djela protiv ustavnog poretka, a prisluškivanje je posebno važna tehnika prilikom dokazivanja korupcije", zaključio je Sadović.

Živković je zatražio od Savjeta ministara i Obavještajno-bezbjednosne agencije odgovor da li se poslanici i delegati u parlamentu BiH te članovi Predsjedništva i Savjeta ministara nelegalno prate i prisluškuju.

Postavljajući poslaničko pitanje Živković je rekao da postoje indicije da neke obavještajne organizacije drugih zemalja , ali i neke ambasade imaju u BiH uređaje za prisluškivanje.