BiH
3

Nelegalna sječa šume ugrožava saobraćaj na pruzi Nemila - Jelina

SRNA
Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) apelovale su da nadležni organi u FBiH što prije preduzmu sve zakonske mjere da bi bilo spriječeno dalje ugrožavanje željezničkog saobraćaja na pruzi Nemila – Jelina, zbog učestalog obrušavanja drveća izazvanog nelegalnom sječom šume u tom području.

Iz ŽFBiH navode da je u proteklih desetak dana, tačnije, u nedjelju, 26. oktobra, i u dane vikenda, 1. i 2. novembra, na ovoj dionici tri puta došlo do udaranja odsječenog drveća u lokomotivu, što je oštetilo vučna vozila ovog preduzeća, te izazvalo velika kašnjenja u saobraćaju, pa i otkazivanje pojedinih vozova.

O svakom od ovih događaja ŽFBiH su obavještavale MUP Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnu šumsku upravu i svaki put je utvrđeno da se drveće obrušilo na prugu zbog nelegalne sječe šuma na tom području.

"S obzirom na to da sječa šume uz pružni pojas može direktno ugroziti živote svih učesnika u željezničkom saobraćaju, oštetiti željezničku imovinu i izazvati zastoj u transportu roba i putnika, javno apelujemo da se svi nadležni organi što hitnije uključe u rješavanje ovog problema čije bi posljedice mogle biti nesagledive", poručuju iz ŽFBiH.