Predstavljen plan upravljanja
0

Nekropole stećaka postaju dio svjetskog naslijeđa UNESCO-a

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta te Zavoda za zaštitu spomenika FBiH su danas održali sastanak na kojem je prezentiran dio Plana upravljanja za nekropole stećaka.

Ministar Salmir Kaplan je istakao kako je rok za kandidaturu nekropla u kulturnu baštinu UNESCO-a 2013. godina te da će do tog datuma zasigurno sve biti pripremljeno.

"Danas smo razgovarali sa predstavnicima općina i kantona o njihovim obavezama. Nismo mogli u detalje dogovoriti sve što se tiče finansijske strane, ali smo dogovorili da će svi preuzeti svoj dio obaveze te potpomoći izradu dokumentacije", kazao je Kaplan.

Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, je naglasila kako su sve nekropole, njih 22, u potpunosti zaštićene, ali im je potrebna konzervacija.

"Naš zadatak je da koordiniramo u ovom konzervatorskom dijelu, odnosno da pratimo rad na tim nekropolama. Ti stećci se moraju konzervirati po određenim pravilima, odnosno zakonskim mjerama", naglasila je Mičić.

Koordinatorica projekta Mirela Handan - Mulalić je istakla kako će ovaj plan dosta pomoći lokalnim zajednicama u smislu turističkog razvitka.