Milorad Dodik
0

"Nekorektne ocijene o RS-u"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da postoje realne mogućnosti da bude riješeno pitanje državne i vojne imovine u BiH, ali da apsolutno ne stoje ocijene Savjeta za provođenje mira (PIK) na račun RS-a u vezi sa ovim procesom.

"Duh kominikea sa poslednje sjednice PIK-a treba shvatiti kao osnovu za ubrzano rješavanje problema imovine u BiH da bi se stvorili uslovi za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU. Ocjene sa sjednice PIK-a o učešću RS u tom procesu apsolutno ne stoje, nisu fer, niti korektne", rekao je Dodik Srni.

Komentarišući zabrinutost PIK-a da su članovi radne grupe iz RS onemogućili postizanje konstruktivnih pomaka na popisu državne imovine, Dodik je rekao da će predstavnici RS-a nastaviti da rade  u toj radnoj grupi štiteći interese RS i pokušati da daju doprinos rješavanju ovih pitanja.

Dodik  je  poručio   da predstavnici RS-a sigurno neće dozvoliti da  bilo kakvo rješenje bude na teret dugoročnih interesa RS.       

Komentarišući činjenicu da Savjet ministara BiH nije donio odluku da se stranim sudijama i tužiocima produži mandat u BiH, Dodik je rekao da je to autentična odluka organa BiH i da PIK nema ništa sa tim. 

"Ne vidim zašto je problem ako Savjet ministara to nije uradio. On to neće ni uraditi. Nema naše saglasnosti, a to znači da je nemoguće da se donese odluka o produženju njihovog mandata. Što se nas tiče, to je zatvorena knjiga i završeno pitanje i oni neće moći da rade od 1. januara naredne godine",  rekao je Dodik.  

Premijer RS je istakao da je i ranije  bilo nepotrebno da se strane sudije i tužioci angažuju i  i dodao da odluka o produženju mandata, predstavlja odluku organa BiH.
"Koliko znam, ni Hrvati isto tako ne podržavaju produžetak rada stranim sudijama i tužiocima", rekao je Dodik.
 
  Savjet za provođenje mira   konstatovao je  da je od prošlog zasjedanja  održanog u martu bilo pomaka u radu Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, ali   nije donio odluku o transformaciji   OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Inzko je naveo   da je Upravni odbor PIK-a izrazio nezadovoljstvo postignutim rezultatima o  državnoj  i vojnoj  imovini i  poručio  da ova pitanja treba  da budu  prioritet u narednom periodu.