BiH
0

Nekompetentne ocjene projekta spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

FENA
Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva '92.-'95. godine oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem kategorički odbacuje paušalne, proizvoljne i svake druge ocjene nekompetentnih osoba i udruženja u vezi s idejnim projektom za spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva '92.-'95.

"Naše udruženje je jedino legalno i legitimno koje je uz punu saradnju s Gradskom upravom Grada Sarajeva preuzelo sve aktivnosti oko izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva '92. - '95. godine, kao i druge aktivnosti koje se tiču naših članova. Aktivno smo učestvovali u radu žirija koji su sačinjavali najeminentniji stučnjaci u gradu iz oblasti umjetnosti, arihtekture i dizajna, gdje smo jednoglasno izglasali nacrt idejnog projekta za budući spomenik", navodi se.

Iz Udruženja ističu da je izjava člana "Dječijeg pokreta za mir - djeca Sarajeva", u dnevnoj štampi od 28. jula, totalna neistina, neupućenost i pokušaj da se minimizira dosadašnji rad Udruženja.

"Navedeno udruženje nema nikakve veze sa započetim projektom niti ima dodirnih tačaka s radom našeg udruženja. Na sastanku organizacijskog odbora za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci '92.-'95. godine, održanom 26. jula u Gradskoj upravi, većinom glasova (jedan glas protiv) usvojen je prijedlog žirija za idejni projekt budućeg spomenika koji još treba potvrditi Gradsko vijeće. Naše udruženje u potpunosti stoji iza izabranog projekta i istrajat će u tome da bude u potpunosti realiziran u saradnji s Gradskom upravom", navodi se u saopćenju Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva '92.-'95.