Igor Radojičić
0

"Neko je u OHR-u nervozan, pa reagira na svaku sitnicu"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da je bilo nepotrebno reagiranje Ureda visokog predstavnika u BiH u vezi s njegovom izjavom povodom početka rada Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a.

Radojičić je tim povodom danas ocijenio da je „očito neko u OHR-u nervozan“ i reagira, kako je naveo, na svaku sitnicu i svaki komentar iz RS-a.

„Ako tako nastavi, OHR će se ili registrirati za naredne izbore kao politička partija ili kao dobro plaćena nevladina organizacija“, izjavio je predsjednik entitetskog parlamenta novinarima.

On ističe da je činjenica da je posao oko utvrđivanja sukoba interesa radila do prošle godine Centralna izborna komisija BiH.

  • Činjenica je da je prošle godine entitet, RS, prvi put donio svoj zakon i činjenica je da smo u decembru prvi put konstituisali dvije entitetske komisije koje su jučer imale svoje prve sjednice. I činjenica je da preuzimaju da rade taj posao od CIK-a“, kazao je Radojičić.

Naveo je da se to može tumačiti „kako god ko hoće“, ali „je činjenica" da RS implementira tu svoju nadležnost prvi put sada, a da je to ranije radila CIK.

Naglasio je i da postoji jedan komentar OHR-a o tom pitanju, ali i drugačiji komentar poslanika u Parlamentu BiH Šefika Džaferovića, te da je on samo govorio o činjenicama.

OHR je povodom Radojičićeve izjave saopćio da početak rada Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a i Komisije za žalbe ne predstavlja vraćanje ranije prenesenih nadležnosti.

Iz OHR-a su također podsjetili da je u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH, koji je usvojen 2002. godine, navedeno da će državni zakon biti „primjenjivan do onog trenutka dok entiteti i Brčko Distrikt BiH ne usvoje zakone koji regulišu područje sukoba interesa“.