Opozicija u RS-u
2

Neko će i u RS-u morati da odgovara za "mutne" poslove s Miškovićem

FENA
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Najnovija dešavanja u Srbiji u slučaju privođenja Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta grupe" imat će posljedice i u Republici Srpskoj, mišljenja je opozicija u RS-u.

"Ta istraga u Srbiji i njeni krakovi završit će i u RS-u", smatra Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, koji je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio na slučaj prodaje banjalučke Robne kuće "Boska" konzorcijumu "Delta -Zekstra“.

On pita zbog čega je Investiciono-razvojna banka RS-a otkupila za 15 miliona KM obveznice te privatizirane robne kuće, koja je, kaže, evidentno bila u propadanju.

"Neko će za to, ipak, morati da odgovara", kazao je Bosić i izrazio mišljenje da i u RS-u postoje ljudi „koji su umješani u teške afere i pronevjere“.

"Potreba za otvaranjem velikih afera i borbu protiv korupcije morat će se iz regiona prenijeti u RS i BiH", ocjenjuje Bosić.

Napomenuo je i da vladajuća trojka u RS-u, na čelu s SNSD-om, "ubrzano gubi podršku građana RS-a", prije svega, zbog veoma teškog ekonomskog stanja, u koji je dovela taj entitet.

Da se i u RS-u mora preispitati poslovanje firmi Miroslava Miškovića, smatra i predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić i podsjeća da je o "slučaju Boska" govorio bezbroj puta ukazujući da je u njega "involivirana vlast RS-a", zajedno s konzorcijem "Zekstra-Delta".

Taj cijeli slučaj, kazao je, govori da je privatizacija "Boske" bila "mutna" te zahtjeva ozbiljnu istragu.

"Već sada je jasno da ima elemanata zbog kojih mnogi moraju da odgovaraju", rekao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodao da neko mora da odgovori kako je to Vlada RS-a izvršila isplatu od oko tri miliona KM za plaće bivših radnika preko sindikata tog preduzeća i da li su te pare vraćene, te zašto su, suprotno privatizacionom ugovoru, otpušteni radnici, da li je plaćena ukupna cijena kapitala "Boske" i zašto su otkupljene obveznice "Boske", čije rukovodstvo IRB-u ne vraće novac po dospjelim ratama.

Predsjednik DP-a pita i kako je moguća kupovina obveznica firme koja nije ispunila privatizacione obavaze i napominje da zbog svih probrojanih stvari danas se u Srbiji dešavaju privođenja bivših najviših funkcionera vlasti i najbogatijih pojedinaca.