Jirži Kudela
0

"Neki bh. politilčari ne znaju najelementarnije stvari o EU"

FENA
Pojedini bh. političari, kojima bi to trebalo biti "u krvi", ne znaju najelementarnije stvari o Evropskoj uniji, rekao je večeras u Sarajevu, gostujući na Političkoj akademiji Stranke demokratske akcije, češki ambasador u BiH Jirži Kudela, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Kudela je ponovio da je jedan od prioriteta šestomjesečnog češkog predsjedavanja EU-om zapadni Balkan, a slično planira i naredna predsjedavajuća, Švedska, što otvara priliku da BiH postigne više na svom evropskom putu.

  • Međutim, druga je stvar stanje na terenu, a to u BiH nije jednostavno, jer je više negativnih stvari, kazao je Kudela.

Kao pozitivan primjer istaknuo je banjalučki dogovor lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. On se nada da će se taj dogovor "pretvoriti u nešto konkretno".

Po njemu, najvažniji "vitalni nacionalni interes" u BiH treba da bude put BiH u Evropu, ali se taj interes mora nekako realizirati.

Upozorio je na to da se sve manje pažnje posvećuje BiH, "a kada imate slabu pažnju, onda se morate najviše dokazivati".

Kudela je kazao kako zabrinutost izaziva i to što u BiH teško idu "predigre" za prijem u EU, te se postavlja pitanje kako će tek ići složene procedure.

U načelu nije u interesu EU da zemlje u okruženju idu brže od BiH na evropskom putu. Međutim, upozorio je Kudela, u EU se brzo mijenja raspoloženje prema proširenju.

  • Klub je sada veći i teže se dogovoriti o važnim stvarima. EU je živi organizam koji rješava svoje probleme i koji su njemu najvažniji, rekao je češki ambasador.

S druge strane, naveo je primjer svoje zemlje, koja je zahvaljujući ulasku u taj klub doživjela prosperitet. Već je pretekla Grčku i Portugal i sada je na razini Španije.

Kudela je rekao kako je on zagovornik zatvaranja poglavlja nesamostalnosti BiH, jer se postojanje Ureda visokog predstavnika ne poklapa s traženjem kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Zato smatra da je bitno da BiH nađe političara koji će biti "čovjek Evrope", kao što je slučaj s premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom koji je pokazao zavidnu fleksibilnost i koncentrirao se na Evropu.

  • U suprotnom, postoji opasnost da BiH ostane u drugom vozu, kazao je češki ambasador u BiH Jirži Kudela.