Jean Todt kod Radmanovića
0

Nekadašnji prvi čovjek Ferrarija kasnio 10 minuta

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) Jean Todt i nekadašnji ključni čovjek "Ferrarijeve" ekipe u Formuli 1 zaslužan za neke od najvećih uspjeha Michaela Schumachera, stigao je na sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem sa zakašnjenjem od deset minuta.

Kako je saopćeno iz Radmanovićevog kabineta, Todt je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH informirao o ulozi FIA-e, te o nizu kampanja i akcija ove organizacije usmjerenih na poboljšavanju bezbjednosti saobraćaja, među kojima posebno mjesto zauzima pružanje podrške globalnoj kampanji “Učinimo puteve sigurnim”. U skladu s preporukom FIA-ine Komisije za globalnu sigurnost na putevima, u novembru 2009. godine održan je Prvi globalni ministarski samit UN o bezbjednosti na putevima, a u martu 2010. godine, o čemu je također bilo govora na sastanku. Jedna od tema sastanka bila je i “Dekada akcije za bezbjednost na putevima 2011.-2020. u okviru koje se stotinu država među kojima je i BiH, obavezale na kosponzorstvo ove rezolucije.

Predsjedavajući Radmanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH posjetio predsjednik organizacije koja je vrhunski autoritet za svjetski autosport i krovna federacija auto-moto organizacija cijelog svijeta. Posebno je potcrtao značaj aktivnosti FIA-e usmjerenih na poboljšanje sigurnosti na putevima rekavši da se radi o važnom globalnom projektu usmjerenom ka smanjenju broja smrtnih slučajeva i povrijeđenih u saobraćaju, istakavši da takve akcije imaju punu podršku nadležnih organa u BiH.

Razgovaralo se i o mogućnostima razvoja autosporta u BiH, pri čemu je konstatovano da u BiH postoji potencijal za napredak, te da je potrebno iskoristiti postojeće kapacitete, posebno stazu Zalužani kod Banja Luke. Kako je kazao Todt, ta staza je najbolja u region. Sastanku je prisustvovala i delegacija BIHAMK-a čiji je Todt gost tokom boravka u Sarajevu.