Jean Todt u Sarajevu
0

Nekadašnji mag Formule 1 prošetao Baščaršijom

Sarajevo-x.com
Bivši vozač reli utrka, veoma uspješni menadžer Peugeota 80-ih i direktor Ferrarija u doba najvećih uspjeha Michaela Schumachera Jean Todt posjetio je Sarajevo i uvečer prošetao Baščaršijom.

Todt koji nakon odlaska iz Ferrarija obavlja dužnost predsjednika Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) u Sarajevo je došao kao gost Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), a tokom dana se susreo i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Todt je šetnju započeo od hotela Europa gdje je i odsjeo, i najprije je posjetio mjesto Sarajevskog atentata. potom je otišao do Careve džamije, obišao Vijećnicu i interesirao se o tome kada će biti završena, te nastavio prema Baščaršiji. Prošetao je Kazandžilukom, a posebno su ga interesirali ukrasni predmeti izrađeni od čahura topovskih i tenkovskih granata.

Posjetio je i radnju Nasira Jabučara koji mu je poklonio tradicionalni set za kafu, te mu najavio kako ima namjeru izraditi ukrasni automobil. Jabučar je kazao kako će se ukrasni automobil koji namjerava izraditi u skorijoj budućnosti moći i voziti. Todt je još obišao i Begovu džamiju i Zlatarsku ulicu. Legenda auto-moto svijeta u Sarajevu je prošla skoro neopaženo, jedino su ga prepoznala dva mladića kod Slatkog ćošeta koji su se fotografirali s njim.