BiH
42

Nekadašnji atletski reprezentativac BiH štrajkuje ispred Vlade TK

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Muhedin Muhić, diplomirani defektolog, nekadašnji atletičar Sloboda Tehnograd i reprezentacije BiH, započeo je štrajk upozorenja ispred zgrade u kojoj je privremeno smještena Vlada TK.

Muhić je prije devet godina uspješno završio Defektološki fakultet Univerziteta u Tuzli – smjer surdoaudiologija, odradio pripravnički staž i položio stručni ispit. Svih tih godina išao je od vrata do vrata, maltene moleći za posao, ali niko nije imao sluha da mu pruži šansu.

“Ja sam invalidna osoba (neratni invalid) i samo tražim da se ispoštuju zakonske odredbe. Prema federalnom zakonu o profesionanoj rehibalitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalidnih osoba na svakih 16 zaposlenih mora se zaposliti jedna invalidna osoba. U Pravilniku za zapošljavanje u osnovne i srednje škole u TK zaštićene su boračke kategorije i ratni vojni invalidi, ali ne i civilni invalidi. Od Vlade TK tražim da mi pruži šansu da živim od svog rada, odnosno da resorno ministarstvo ispoštuje federalni zakon”, kaže Muhedin Muhić.

Muhić je bio dugogodišnji član AK Sloboda Tehnograd iz Tuzle, reprezentativac BiH, a u vrijeme školovanja iz Kladnja je redovno dolazio na nastavu i treninge. O tome svjedoče mnogobrojne diplome, priznanja i preporuke, ali raniji i sadašnji sastav izvršne vlasti, odnosno resorna ministarstva, nisu prepoznali napore ovog uzornog čovjeka da živi od svog rada i da bude koristan član društva.

“Od malih nogu sam išao u školu za osobe sa smetnjama u razvoju. Dobro znam kako se dječaci i djevojčice te dobi osjećaju i šta ih, uslovno rečeno, boli. Resorno ministarstvo raspisalo je u toj ustanovi konkurs za prijem dva uposlenika na neodređeno vrijeme. Neka me zaposle u toj ustanovi, jer sam je i sam pohađao i najbolje znam šta je takvoj djeci potrebno. Posjedujem diplomu i sve neophodne kvalifikacije za posao u toj ustanovi”, kaže Muhić.

Muhić je pred Vladu TK došao prije premijera i ministara. Ubrzo su na posao počeli stizati uposlenici Vlade TK, među njima i premijer Bahrija Umihanić koji se zadržao u kraćem razgovoru sa Muhićem.

Premijer Umihanić je obećao da će sutra razgovarati sa Muhićem, jer mu treba vremena da sa svojim službama vidi o čemu je riječ. Međutim, Muhedin Muhić je poručio kako će sutra stupiti u štrajk glađu ako se njegov problem ne riješi.

“Danas ću održati štrajk upozorenja, a ako ni sutra moj problem ne bude rješen stupit ću u štrajk glađu i ostati ovdje do posljednjeg dana. Ja nemam kud. Devet godina sam išao od vrata do vrata, molio da mi daju šansu, a sada kada svjesno ignorišu federalni zakon nemam drugog načina od ovog da se borim za svoja prava”, rekao je Muhedin Muhić, koji će se poslije štrajka upozorenja vratiti u Kladanj.