Traže posebnu kategoriju
0

Nekad djeca borci danas odrasle osobe bez osnovnih prava

FENA
Ramiza Variz (Foto: Oslobođenje)
Ramiza Variz (Foto: Oslobođenje)
Na pres konferenciji Udruženja maloljetnih boraca Armije Federacije Bosne i Hercegovine (UMBA) istaknuto je da je cilj ovog Udruženja da uđu u Zakon kao posebna kategorija. Kako je rečeno, oni se u Zakonu o pravima boraca nalaze ali samo formalno tj. teško ostvaruju svoja prava.

Kad je riječ o Zakonu o povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno oslobodilačkog rata iz Udruženja maloljetnih boraca ističu da oni ne žele penzije nego posao! Kad je riječ o penzionisanju ta prava oni traže za svoje članove koji nisu sposobni za rad, a nemaju nikakva primanja. Tako su naveli primjere članova ovog Udruženja koji boluju od karcinoma a nemaju ikakva primanja, nemaju čak ni zdravstveno osiguranje.

Predsjednica Udruženja maloljetnih boraca Ramiza Variz istakla je da se članovi ovog Udruženja susreću s brojnim poteškoćama. Između ostalog je nemogućnost zapošljavanja, nemanje socijalne karte, zdravstvenog osiguranja, nemogućnost nastavka prekinutog školovanja.

Ona je istakla da su oni dobrovoljno stupili u Armiju BiH i da većinom nisu bili ni sanitet ni vodonoše nego na prvim linijama.

Prema međunarodnoj konvenciji o pravima djeteta djeca samo u posebnim situacijama mogu se priključiti vojsci i to da ne učestvuju direktno u oružanom sukobu. Također, prema Konvenciji nakon prestanka oružanih sukoba država je dužna pobrinuti se za one koji su uzeli u tim uslovima učešće u ratnim dejstvima.

Kako ističe Variz država tu obavezu nije ispunila i tu se po njenom mišljenju ne radi samo o činjenici da je rušena Konvencija o pravima djeteta nego više o budžetu.

Variz je također istakla da maloljetni borci traže da im se pri zapošljavanju prizna bar 50 bodova, jer sa postojećih 20 /30 bodova koliko imaju za sada a bez radnog staža rijetko uspijevaju da se zaposle.

Ona je kao primjer navela svoj slučaj. Kao diplomirani kriminalista predavala je molbe za posao i u tim slučajevima joj se potvrda o učešću u Armiji BiH tretirala kao dokument viška, ne kao prednost.

Ramiza Variz danas ima 35 godina, samohorana je majka sa 50 KM primanja koja očekuje da joj 13. marta isključe struju! Kad je riječ o njenim pravima odbijen joj je čak i zahtjeva za besplatnu kartu za gradski saobraćaj.

Sekretar Udruženja maloljetnih boraca Ifet Klapuh istakao je da je činjenica da ova grupacija postoji. Kako je rekao oni su svoju mladost ugradili u temelje BiH.

On se zapitao i kako je nakon završetka rata u BiH broj demobilisanih boraca porastao za više od 200.000, ironično dodavši da su to pripadnici Prve minhenske podrumaške brigade.

Paradoks koji se također mogao čuti u razgovoru sa jednim od pripadnika ovog udruženja je da je stekao pravo na civilnu penziju iako ima devet i po godina vojnog staža a ni dana civilnog. A kao što je poznato vijna penzija je veća od civilne.

Udruženje maloljetni borci Armije Federacije BiH na federalnom nivou osnovano je 25. decembra 2012. godine .

Prvo udruženje ovog tipa osnovano je na Ilidži kao općinsko 2008. i kako se moglo čiti Općina Ilidža je jedina koja ipak donekle podržava ovo udruženje.

Tačan broj potencijalnih pripadnika ovog udruženja nije poznat, i prema nekim procjenama je oko 2.700.