Milorad Dodik
0

"Neka tužioci pokažu da nisu jajare i babe"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je danas špekulacijama navod u vezi s optužnicom koja bi mogla biti podignuta protiv njega te uputio brojne optužbe protiv tužilaca BiH te da se ne bave pravom već su pod pritiskom stranaca.

Dodik je, komentirajući navode da bi na temelju SIPA-inog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv njega i još 15 osoba iz RS-a, već krajem maja ili početkom juna Tužilaštvo BiH moglo podići optužnicu, rekao da su to nepotvrđene informacije kojima se pravi klima za to i da mu „odavno“ nije važno šta pišu federalni mediji.

"Jasno mi je da oni prave klimu protov RS-a i svega što je u njoj. To je i neka vrsta pritiska na samo Tužilaštvo“, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci te pozvao Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu, ako za to ima dokaza.

Rekao je da sve u vezi s navodnom prijavom protiv njega traje oko pet mjeseci, a da su i dalje u toku samo predistražne radnje te ponovo optužio federalne medije da su umiješani u cijeli slučaj.

Izjavio je da je u svemu vidljiva i politizacija i politička uloga Tužilaštva te miješanje stranaca kao vrsta pritiska na RS i njega.

"Nisam od onih krelaca koji su spremni da se povinuju ili da popustim na nekim političkim pitanjima. Bit ću još ortodoksniji zbog svega toga jer smatram da ovakva država, s ovakvim institucijama ne treba nikome i da Tužilaštvo BiH s takvim kompetencijama ne može da opstane u budućnosti“, rekao je entitetski premijer.

Ističe da će upravo to morati biti otvoreno kao tema o kojoj se treba raspravljati, budući, da je nadležnost u vezi s državnim tužilaštvom "oteta entitetu i locirana na nivo BiH da bi se vrštio pritisak na političare“.

Tvrdi da je isti scenarij primijenjen i u slučaju Mirka Šarovića te Dragana Čovića, za koga je rekao da je bio šest mjeseci zatvoren u zatvoru, a zatim nakon tri godine procesa rečeno mu je da nisu nadležni u njegovom slučaju.

"Čović je spreman da se povinuje tome, a ja nisam. Nisam spreman da prihvatim nikakvu zloupotrebu institucija jer ni ja ne zloupotrebljavam Vladu RS-a“, rekao je Dodik ustvrdivši da su bh. tužioci "pod diretnim uticajem stranaca u BiH“, koje je nazvao "mešetarima, koji žele da se ovdje zadrže, kao i svoje plate od 15.000 ili 20.000 eura, te da se ovdje pravi problem kako bi se obezbijedila podrška njihovih vlada za dodatnu intervenciju u BiH“.

Uvjeren je da će se na kraju vidjeti da ništa od njegovog slučaja nije ni bilo, osim spekulacija koje su već nanijele štetu i poslale jednu lošu poruku o RS-u.

"Međutim, može se primijetiti da je to kreirano u Federaciji BiH i da je to samo dokaz da FBiH s takvim svojim ponašanjem medija i političkih faktora ne može se drugačije ni prihvatiti nego neprijateljska u tom pogledu. Mi ćemo na to odgovarati na adekvatan način“, rekao je entitetski premijer.

Ponovio je da će se preispitati prijenos nadležnosti s entiteta na nivo države kada je u pitanju rad Tužilaštva i Suda BiH, koji treba da se bave, kako kaže, kriminalom u organima BiH, a da poštuju nadležnost entitetskih pravosudnih organa.

Za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je rekao da je "hibrid“ koji je nametnut, a strani tužioci i sudije, koji vode neke istrage, "imaju diplomatski status, a nisu čak ni položili zakletvu za rad u organima BiH, a bave se tim pitanjima“.

Kome onda oni odgovaraju, pita Dodik, ako ne organima BiH, ističući da su nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH "apsolutno neprihvatljive i stoga će veoma brzo predložti izmjene Zakona o Sudu BiH“.

On dalje tvrdi da su "oni spremni da podignu optužnicu samo ako neko iz OHR-a ih nazove i kaže da to treba da urade“.

Za sudije Ustavnog suda BiH je rekao da "odlučuju politički, a ne pravno“, te da se te stvari moraju "raščišćavati“.

Dodik je, također, ustvrdio i da je "jedan strani tužilac dao nalog za prisluškivanje sudija Ustavnog suda BiH“, te da je zatim i donesena odluka tog suda o ustavnosti člana 13. Zakona o Sudu BiH, iako je većina sudija "spremna da u internom razgovoru kaže da taj član nije u skladu s Ustavom BiH“.

Za novinare je rekao da "malo njih želi da sve to istraži, što je opet indikativno, jer bi vrhunska afera u svakoj zemlji bila da je strani tužilac dao nalog za praćenje sudije Ustavnog suda BiH“.

"Provjerite malo da li je to bilo. Što se bojite. Zašto se samo ne bojite Dodika i ostalih političara, nego se samo bojite stranaca. Pitajte Tužilaštvo BiH da li je dat nalog za prisluškivanje sudija Ustavnog suda i da li je to noramalno i zašto je tako urađeno“, upitao je Dodik novinare.

Naveo je i da nema BiH u EU sa stranim sudijama i tužiocima te OHR-om.

Za tužioce je rekao da "su obične 'babe', koje se boje nekoliko medija iz FBiH i zato ne žele da završe proces oko njegovog slučaja“.

Dodik navodi da ako tužioci završe taj proces bit će hvaljeni, a ako kažu da nema osnova za to bit će predmet nekih emisija u FBiH.

"Katastrofa je da se sav politički život svodi na to. Imate tužioce 'jajare', koji uopšte ne smiju da rade svoj posao i čekaju šta će im neko od stranaca reći. Pozivam ih da podignu optužnicu, ako ima elemenata, i da to jednom riješimo. Hajde, majstore, digni optužnicu da vidimo da li je to tako. Zašto se samo držite spekulacija. Zašto nema istrage i zašto se mi ne možemo da branimo u normalnoj proceduri“, upitao je Dodik.

On je pozvao tužioce da podignu optužnicu protiv njega, ako ima elemenata, pa da se vidi "kako će ko proći u ovoj zemlji“, a on neće, tvrdi, šutjeti kao Šarović, bez obzira na to da li će biti ili ne predsjednik Vlade RS-a.

Sve to je direktan udar na njegovu ličnost jer "od optužnice nema ništa, a neka tužioci pokažu da nisu 'jajare i babe', što im on javno kaže da jesu“.

Optužio ih je i da su "obični poltroni, da nemaju veze s pravom i da su instruisani nekim drugim motivima, a ne pravdom i pravičnošću".