BiH
0

Neizvjestan poziv Sarajevu, Beogradu i Podgorici za samit NATO-a u Rigi

FENA
Sasvim je nezvjesno da li će šefovi država ili vlada zemalja članica NATO-a, kada se krajem mjeseca okupe u Rigi, poslati put Sarajeva, Beograda i Podgorice pozivnice za priključenje programu Partnerstvo za mir (PfP).

Šanse da se to desi su velike, uvjeravaju zvaničnici Saveza, a u igri je "regionalni pristup", te briga za stabilnost i sigurnost regiona, izvještava dopisnik VoA-e iz Bruxellesa.

Kako su saopćili izvori Saveza, u toku su intenzivne konsultacije članica Alijanse o tome šta činiti sa Srbijom i ostatkom regiona - da li i pored činjenice da nije ispunjen uslov pune saradnje s Hagom - lociranje i hapšenje Ratka Mladića, dati Beogradu mogućnost da se priključi PfP-u ili istrajati u insistiranju da se ispune postavljene i preuzete obaveze?

Ovi izvori naglašavaju da danas nije moguće reći šta će se desiti u Rigi, na samitu NATO-a, koji bi mogao biti prilika za poziv Srbiji, ali i BiH i Crnoj Gori, što bi, s jedne strane, bilo u saglasnosti s politikom Saveza o "regionalnom pristupu" državama zapadnog Balkana.

Dodaje se i to da NATO želi sa Srbijom imati što bližu i što skoriju saradnju, u čemu bi pomogla jasno izražena volja Beograda da uhapsi i Sudu u Haagu (ICTY) preda Ratka Mladića, volja koja, kako je to nedavno primijetio i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, do sada nije prepoznata.

"Veoma bih cijenio da čujem premijera Koštunicu kako javno kaže da bi Mladića trebalo uhapsiti. Cijenio bih da kaže kako oni koji podržavaju Mladića treba da budu pronađeni i uhapšeni. Želio bih da vidim Akcioni plan ne samo na papiru već i na djelu. Akcioni plan je dobar, ali neophodna je akcija", kazao je De Hoop Scheffer.

Međutim, ni generalni sekretar NATO-a ni ostali visoki zvaničnici neće biti ti koji će odlučiti sudbinu poziva u PfP - o njemu će, kako se tvrdi, konačnu riječ reći članice vojnog saveza i njihovo viđenje reda poteza koji bi trebali dovesti do trajne stabilnosti regiona i njegovog uključivanja u euroatlantske asocijacije.

U svemu tome je, ipak, teško zaobići stavku ispunjavanja međunarodnih obaveza, među kojima i puna saradnja s ICTY-em, zbog čijeg izostanka su nedavno evropski ministri odbili mogućnost da Beograd nastavi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U diplomatskim izvorima potvrđuju intenzivne konsultacije saveznika NATO-a, pored stava da će neizvjesnost oko sadržaja Rige potrajati barem još nekoliko sedmica - dodaju i to da će, ako se članice Alijanse odluče za prijem Srbije u Partnerstvo za mir i bez Mladića u Haagu, to značiti, sasvim sigurnu pozivnicu i BiH i Crnoj Gori.