BiH
0

Neizvjestan početak izmještanja crkve iz dvorišta Fate Orlović

FENA
Na sastanku predstavnika Islamske zajednice BiH i Srpske pravoslavne crkve, održanom u Bijeljini, dogovoreno je da se uskoro počne s izmještanjem Pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Tom prilikom naglašeno je da će se crkva izmjestiti na prostor Tržnog centra AD "Guber“, dvadesetak metara dalje od lokacije na kojoj se sada nalazi.

Predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici Hajrudin Halilović, gdje se vodi postupak po tužbi Fate Orlović, ističe da je plac Tržnog centra prodat, ali se ne može prenijeti na drugog vlasnika jer se zemljište vodi na Bošnjacima iz Nove Kasabe. Vlasnici su Salko i Melka Ćizmić, Ćamila Hadžić, Mujo, Mustafa, Rašida i Šaban Karamujić i svi su umrli, a da nisu ostavili punomoć ni prenijeli nasljedstvo.

"Postupak oko premještenja crkve na ovu lokaciju može potrajati veoma dugo. Nasljednici, bliži članovi porodica umrlih su za sada nedostupni jer ih se većina nalazi u Americi ili nekoj evropskoj zemlji. Postupak se može provesti tek ako neko od nasljednika pokrene smrtovni list", rekao je Halilović.

Povratnica Fata Orlović napominje da nju ne interesuje nova lokacija. Putem Osnovnog suda u Srebrenici traži pravdu i želi da se donese pravosnažna odluka o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta Pravoslavne crkve iz njenog dvorišta.