BiH
0

Neizvjestan nastavak razgovora o reformi policije

FENA
Sastanak lidera bh. parlamentarnih stranaka o reformi policije, kojima se danas nisu odazvali predstavnici SDA i Stranke za BiH, dok su ih predstavnici SDP-a BiH napustili na samom početku, završen je bez konkretnih rezultata, a neizvjesno je da li će oni uopće i biti uskoro nastavljeni.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u izjavi novinarima nakon sastanka nije mogao kazati da li su pregovori definitivno propali, ustvrdivši da ukoliko bude postojala volja stranaka ostaje mogućnost da se ponovno sjedne i razgovara.

-Zamolio sam lidere da još jednom razmotre postoji li volja da se stavovi približavaju. Ako bude postojala, spreman sam da i dalje budem moderator dok se sporazum ne postigne, izjavio je Špirić, istaknuvši kako je dijalog svih stranaka jedino rješenje.

Viši zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian kazao je kako je učesnicima sastanka predočio pismo visokog predstavnika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga u kojima se detaljno pojašnjavaju tri principa EU unije o reformi policije u odnosu na njihove prijedloge.

U OHR-u smatraju da je problem što stranke ne razgovaraju o konkretnim prijedlozima, te pokušavaju međunarodnu zajednicu uvući u ovaj proces kako bi ona pregovara za njih. Gregorian navodi kako predstavnici stranaka sada trebaju proučiti ovo pismo i dosad iznesene prijedloge, te se dogovoriti o onome šta je prihvatljivo, a šta nije.

Upozorio je da dogovor treba postići prije sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC), u suprotnom neće biti vremena da se ispoštuje rok do 2. marta, te će doći do odgađanja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako ne dolazi u obzir bilo kakva arbitraža OHR-a kada su u pitanju razgovori o reformi policije, te ocjenjuje najnovije OHR-ovo pismo «dodvoravanjem OHR-a SDA i Stranci za BiH".

-Ovo je neprimjereno i BiH na ovakav način i bez dijaloga ne može da ide dalje, prokomentirao je Dodik nedolazak predstavnika SDA i Stranke za BiH. Smatra kako one na taj način "vrše pritisak na OHR da popusti".

Komentirao je i otkazivanje sjednice Vijeća ministara BiH, kazavši kako je to pokušaj opstrukcije projekata u RS-u, misleći pri tom na odluku o prometu naftnih derivata koju je danas trebalo da razmatra Vijeće.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocjenjuje nedolazak predstavnika SDA i Stranke za BIH ucjenom i ne vidi smisao daljih razgovora bez prisustva ovih stranaka. Također, ne prihvata ulogu OHR-a kao pregovarača.

-Ovim strankama nije u interesu BiH, nego želja da se stvori što kompilikovanija situacija prije sjednice PIC-a, izjavio je Ivanić. On smatra da ukoliko u subotu i nedjelju ne bude novih razgovara, RS sama treba napraviti iskorak u reformi policije na način da "izvrši njenu dalju depolitizaciju i učiniti sve da taj dio policijskih struktura funkcionira u skladu sa evropskim kriterijima".

Stranke SDA i Stranka za BiH još jučer su najavili da se neće odazvati sastanku o reformi policije, smatrajući neprihvatljivim prijedloge prezentirane strankama na prošlom sastanku. Oni traže isključivo prihvatanje Izvještaja i Akcionog plana Direkcije za reformu policije.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumždija napustio je današnji sastanak, kazavši kako njega nema smisla održavati bez ključnih predstavnika parlamentarne većine. On ocjenjuje kako ova situacija pokazuje da se nisu raspali pregovori, nego vladajuća koalicija prije nego je i imala prvi ozbiljniji izazov.

Lagumdžija je također razočaran ponašanjem međunarodne zajednice, koja "djeluje haotično i bezidejno", te je izrazio zabrinutost mogućnošću da dođe do prolongiranja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog činjenice da nije postignut dogovor o reformi policije.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je pred početak sastanka kako nema smisla nastaviti raditi na ovom pitanju ukoliko ne bude predstavnika SDA i Stranke za BiH. On smatra kako se sada u okviru razgovora ne treba baviti regionalizacijama, jer će se to pitanje riješiti u okviru ustavnih rješenja.

-Sada treba prihvatiti sva standardna načela koja vrijede za organiziranje policije u svim zemljama EU. Mislim da je to put ka kompromisu, ustvrdio je Čović.

Nova runda pregovora o reformi policije nije zakazana i njeno održavanje je do daljnjeg neizvjesno.