Upitne plate za januar
0

Neizvjesne sve isplate iz budžeta FBiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Januarske plate budžetskim korisnicama u Federaciji BiH neće biti isplaćene ako oba doma Parlamenta FBiH do kraja narednog mjeseca ne usvoje odluku o privremenom finansiranju ili je do tada ne objavi OHR, upozorili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

U Ministarstvu finansija FBiH i Parlamentu FBiH ističu da neće biti obustavljena samo isplata januarskih plata, nego i sva davanja iz federalnog budžeta, među kojima su naknade socijalnim i boračkim kategorijama, ali i penzije, pišu "Nezavisne novine".

Vlada FBiH je odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca iduće godine usvojila 14. decembra, ali ona ne može stupiti na snagu dok je ne potvrde oba doma Parlamenta u istovjetnom tekstu. Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije potpuno konstituisan i njegovo, kao i formiranje Doma naroda, još je neizvjesno.

Safet Softić, poslanik u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tvrdi da zakazivanje sjednica i usvajanje odluke o privremenom finansiranju zavisi od ishoda pregovora lidera političkih partija koji su u toku.

"Bit će dobro ako odluka o privremenom finansiranju bude usvojena do kraja januara. Ali, ako se to ne desi, imat ćemo problem. Jedino rješenje je da visoki predstavnik u BiH objavi odluku", rekao je Softić.

Emir Silajdžić, pomoćnik ministra finansija, napomenuo je da budžet FBiH za narednu godinu mora biti usvojen do 31. marta 2011. godine, jer će u suprotnom biti obustavljeno kompletno finansiranje iz budžeta.

"Sekretaru Predstavničkog doma savjetovao sam da sazovu sjednicu i usvoje odluku. S obzirom na to da nema Doma naroda i upitno je kada će ga biti, onda u rješavanje problema treba da se uključi OHR i objavi odluku. Bez toga nema nikakvih davanja iz federalnog budžeta u prva tri mjeseca naredne godine", istakao je Silajdžić.
Predstavnici državnih službenika i boračkih kategorija saglasni su da oba doma Parlamenta FBiH što prije moraju biti konstituisana, a odluka usvojena kako ne bi bila upitna isplata svih davanja iz budžeta.