BiH
704

Neizvjesna noć čeka Posavinu, cijeli Odžak brani općinu od rijeke Save

Piše: N. J.
Odžak
Odžak
Situacija u Posavini je kritična, a građani ovog područja u predstojeću noć ulaze sa velikom neizvjesnošću, rekao je za Klix.ba direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.

Prema Delićevim riječima, stanje u Odžačkoj Posavini je puno teže nego jučer, a Sava dodatno prelijeva nasipe u mjestu Zorice i u Prudu, čime je odžačka općina još više ugrožena.

"Gotovo svi stanovnici Odžaka ustali su u odbranu savskog nasipa koji ide od Svilaja, kako bi odbranili gornji dio općine", rekao je Delić.

Dodaje kako voda prelijeva nasip i u selu Grebnice kod Domaljevca, odakle je veći broj ljudi izmješten u sportsku dvoranu u Orašju.

"Situacija je teška i u Šamcu, odakle je također izmješteno više stotina ljudi, kao i u Orašju, gdje u samom gradu voda još nije počela prelijevati nasipe. Međutim, u oraškom selu Kopanice došlo je do prelijevanja i stanovništvo se od jutros bori sa time", ističe naš sagovornik.

Napominje kako je od komandanta Federalne civilne zaštite Jerka Ivankovića-Lijanovića tražio hitnu pomoć u ljudstvu i sredstvima za Posavinu.

"U Odžačkoj Posavini vodostaj Save još uvijek raste, i to 2 cm po satu, dok je u Srednjoj Posavini u stagnaciji. Predstojeća noć će biti posebno kritična, dok bi se već sutra voda trebala početi povlačiti, a i padavine će biti neznatne", naveo je Delić.