BiH
0

Neizvjesan termin naredne sjednice Predstavničkog doma PS BiH

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić rekao je da namjerava da sutra obavijesti poslanike o održavanju naredne sjednice ovog doma koja bi, kako je rekao, trebalo da bude održana u poslovničkom roku.

"Sjednica će biti sazvana na osnovu zahtjeva 14 poslanika iz Republike Srpske, koji je na adresu parlamenta BiH stigao u petak, 28. septembra", potvrdio je Ljubić danas Srni i dodao da se za sada ne može izjasniti o sadržaju dnevnog reda predstojeće sjednice Predstavničkog doma.

On je podsjetio da je na prošlom kolegijumu Predstavničkog doma zaključeno da će o ovoj temi biti razgovarano u toku ove sedmice, ali taj posao nije završen, što zbog vikenda, što zbog obaveze poslanika prema izbornoj kampanji njihovih stranaka.

"Nastavak tih konsultacija namjeravam obaviti sutra u jutarnjim satima i nakon toga ću sazvati sjednicu Predstavničkog doma", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, u kolegijumu doma još nema konsenzusa o tačnom određivanju termina održavanja sjednice, a SDP traži da to bude subota, 6. oktobar.

"Očekujem da će nam Centralna izborna komisija BiH sutra dostaviti tumačenje opravdanosti tog datuma, s obzirom de je riječ o danu izborne šutnje, jer mi je jako stalo da kompletan proces zakazivanja sjednice bude transparentan i jasan", rekao je Ljubić.

Kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH odlučio je u četvrtak, 27. septembra, da će sjednica na zahtjev 14 poslanika iz klubova SNSD-a i SDS-a, kojim podršku pružaju i poslanici DNS-a i PDP-a, biti sazvana, ali ni tada nije određen tačan datum.

Na tom sastanku nije bilo saglasnosti oko datuma održavanja sjednice, iako su podnosioci inicijative predložili da to bude u utorak, 2. oktobra.

Nije bilo saglasnosti ni o dnevnom redu tog zasjedanja, a iz SNSD-a i SDS-a su kao glavnu tačku inicirali onu koja nosi naziv - razrješenje Zlatka Lagumdžije sa pozicije ministra vanjskih poslova BiH.

Inicijativa Kluba SDA o sazivanju hitne sjednice radi izjašnjavanja o razrješenju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića u drugom krugu je odbačena, jer ne ispunjava poslovničke uslove - od najmanje 10 potpisalo ju je sedam zastupnika.