Skupština KS
5

Neizgradnjom garaže kod Narodnog pozorišta gubi se novac

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Haris Lulić prezentirao je danas na sjednici Skupštine KS Izvještaj o stepenu realizacije Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta kojeg zastupnici nisu prihvatili.

U svom uvodnom izlaganju Lulić je potcrtao da još nije donesena odluka šta će biti s ovim prostorom, hronološki poredavši događaje o ovoj garaži od 2004. godine kada je dodijeljena koncesija do danas.

Podsjetio je da na prostoru kod Narodnog pozorišta Sarajevo već godinu dana nije dozvoljen parking budući da je trebala krenuti izgradnja garaže, ali koncesionar Centrotrans dd. Transport robe nije krenuo u izgradnju dok se u Izvještaju navodi da koncesionar nije ispoštovao odredbe Ugovora o otpočinjanju radova u ugovorenim rokovima.

"Vrijeme odmiče, a Kanton Sarajevo gubi novac, jer je parking kod pozorišta godišnje imao prihod od milion KM. Od toga je 60 posto išlo komunalnom preduzeću Rad, 40 posto u budžet KS kao namjenska sredstva za otvaranje novih parking mjesta", dodao je Lulić.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović upitao je zašto Kanton nije svojim sredstavima izgradio garažu koja može značiti veliki priliv sredstava u budžet, ministar Lulić je odgovorio da je koncesija data mnogo prije te da bi se on da može sad upustio u to da garaža bude u javno-privatnom vlasništvu.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Izudin Bajrović i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Edina Papo problematizirali su činjenicu da će podzemna garaža biti izgrađena u blizini kulturnih institucija te da se zbog toga narušava kulturno naslijeđe i tako gube "lijepe razglednice Sarajeva".

Zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić tražio je da se imenuje ko je kriv za to da je data koncesija, a zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković je kazao da je tender za dodjelu koncesije bio javan te da je nakon nekoliko pokušaja koncesija data preduzeću Centrotrans dd Transport roba.

Na sjednici je dužnosti v.d. predsjednika Skupštine Javnog preduzeća Televizija Kantona Sarajevo razriješen Ismet Salkić, a za predsjednika Skupštine imenovan je Gabrijel Vukadin.