Stranka dijaspore BiH
1

"Negiranje geocida je metod velikosrpskih i separatističkih grupa"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine je saopćila danas da je osporavanje i negiranje ratnih zločina i genocida u BiH sredstvo i metod nacionalističkih, velikosrpskih i separatističkih grupa, koji je u službi revizije historije.

Stranka dijaspore BiH reagirala je povodom izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 28. juna u kojoj se navodi da "odlukom Haškog tribunala da se oslobodi optuženik Radovan Karadžić po jednoj tački optužnice za genocid, se potvrđuje da u Republici Srpskoj se nije dogodio genocid".

Cilj negiranja genocida, navodi Stranka dijaspore, prije svega je dezinformiranje kako domaće tako i inostrane javnosti kako bi se zločin vojske RS i vojske bivše Jugoslavije opravdao, a značaj zločina umanjio.

S duge strane, kako se dodaje, negiranjem genocida Dodik i njemu slični negatori genocida nastoje da destabilizacijom unutrašnjih prilika u zemlji pokažu da je država BiH neodrživa.

Stranka dijaspore smatra da je cilj ovakvih izjava, između ostalog, da se omete pronalaženje žrtava genocida i zločina, spriječi kažnjavanje egzekutora genocida te spriječi povratak izbjeglica i dijaspore na svoja prijeratna ognjišta

Stranka dijaspore podsjeća da već postoje pravosnažne presude međunarodnih i nacionalnih sudskih tijela za genocid u Bosni i Hercegovini: Sud Bosne i Hercegovine: Milorad Trbić iz 2011. za genocid u Srebrenici; Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije: Radislav Krstić iz 2004. za genocid u Srebrenici; Savezni Vrhovni sud Njemačke: Maksim Sokolović iz 2001. za genocid u Osmacima – općina Kalesija; Savezni Vrhovni sud Njemačke: Nikola Jorgić iz 1999. za genocid u Doboju; Bavarski žalbeni sud u Njemačkoj: Novislav Đajić iz 1997. (za Foču) gdje je sud oslobodio Đajića optužbi za genocid ali je utvrdio da je zločin genocida kao takav počinjen u Foči; Međunarodni sud pravde UN: Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid: presuda iz 2007. utvrdila da je Srbija prekršila čl. 1. i čl. 4. UN Konvencije o genocidu iz 1948. (kršenje obaveze sprečavanja genocida i kršenje obaveze nekašnjavanja počinitelja genocida u BiH), te nepravosnažna presuda Međunarodnog krivični tribunala za područije bivše Jugoslavije Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Jugoslavije, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić iz 2010. za genocid u Srebrenici – predmet u žalbenom postupku.

"Pozadina negiranja poslednjeg genocida nad bosanskim civilnim stanovništvom predstavlja projekat trajnog ukidanja jedne evropske države i državnog razbaštinjavanja njenog legalnog i legitimnog vlasnika, bosanskohercegovačkog naroda od Dodika i drugih negatora genocida", saopćilo je Predsjedništvo Stranke dijaspore BiH.