Slučaj "La Nation"
0

Negiranje genocida u Srebrenici je povreda krivičnog zakona protiv rasizma

FENA
Državni tužitelj švicarskog kantona Waadt protekle je sedmice, u slučaju "La Nation", prvi put u Švicarskoj kvalificirao negiranje genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini kao povredu Krivičnog zakona protiv rasizma, saopćilo je Društvo za ugrožene narode-Internacional.

Društvo za ugrožene narode i udruženje "Trial" - Švicarsko društvo za međunarodno krivično pravo koji su uložili krivičnu prijavu protiv dva stalna autora časopisa "La Nationa" Denisa Rameleta i Nicolasa de Araujoa zadovoljni su presudom.

Istovremeno ove organizacije izražavaju žaljenje što je postupak obustavljen s obrazloženjem da autorima članka nije dokazana subjektivna rasistička namjera.

Društvo za ugrožene narode i "Trial" su 19. aprila 2010. istražnim organima kantona Waadt predali krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini. Povod za prijavu bila je serija članaka pod nazivom "Medijski linč nad Srbima" koje je objavio desničarsko orijentirani časopis "La Nation".