BiH
0

Negativno poslovanje kod većine općina RS-a

FENA
Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko izjavio je da je u prošloj godini izvršena finansijska revizija poslovanja u 41 jedinici lokalne uprave, ali ni kod jedne općine revizor nije dao pozitivno mišljenje već negativno ili mišljenje s revizijom.

Čeko je kazao da će do kraja godine biti završena revizija poslovanja u sve 63 općine RS-a, te naveo da postoji neefikasnost lokalne uprve kod registriranja zanatskih radnji te različiti pristupi i prakse pri radu.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u ovoj godini planira da se obave 73 revizije i četiri posebne revizije po zaključcima Skupštine RS-a.

Čeko je, govoreći u Narodnoj skupštini RS-a o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja entitetskog budžeta za 2006., kazao da je Glavna služba za reviziju dala pozitivno mišljenje kod 88,8 posto finansijskih izvještaja.

Negativno mišljenje Glavna služba dala je kod Ministarstva saobraćaja i veza, konsolidovanog izvještaja Ministarstva prosvjete i institucija osnovog i srednjeg obrazovanja, Porezne uprave i Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Čeko je kazao da je većina budžetskih korisnika sačinila program za otklanjanje ovih nepravilnosti, a još je, upozorio je Čeko, neifikasna interna kontrola, a i planiranje budžeta je kod pojedinih budžetskih korisnika neprecizno i vršene su isplate na ime jubilarnih nagrada, što nije pravilno.

Poslanici Narodne skupštine RS-a trebalo bi večeras da raspravljaju o Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja entitetskog budžeta za 2006. i Izvještaju o aktivnostima i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za 2006. godinu, a nakon što je uvodno izlaganje dao glavni revizor Boško Čeko.

Skupština je usvojila budžet Regulatorne komisije za energetiku RS-a za 2008.godinu u iznosu od 1.765.200 KM, koji je za 20,7 posto veći od ovogodišnjeg.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS-a Milenko Čokorilo naveo je da su osnovni razlozi za povećanje budžeta proširenje nadležnosti u regulaciji prirodnog gasa i povećanje broja zaposlenih za 21 posto.