BiH
0

Negativno mišljenje o radu Ministarstva zdravlja RS-a u 2014.godini

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) je zbog brojnih utvrđenih propusta u radu tokom prošle godine dobilo negativno mišljenje revizora.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS prilikom izrade budžetskog zahtjeva, u okviru izdataka za 2014. godinu nije planiralo niti predvidjelo obavezu vraćanja sredstava u iznosu od 17.027.945 KM na escrow račun (račun posebnih namjena na kojem se nalaze sredstva od privatizacije).

Time je ovaj resor Vlade RS-a prekršio Zakon o budžetskom sistemu RS.

Obaveza povrata pomenutih sredstava navedena je u Odluci Vlade RS-a o korišćenju sredstava sa računa posebnih namjena od 17. marta 2011. godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je izvođaču radova izdalo garanciju izvođaču radova na Centralnom ulazu u južno krilo Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka, u ukupnom iznosu od 12.126.701 KM na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 13. novembra 2014. godine, što nije u skladu Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS.

Saglasnost na izdavanje garancije RS daje Narodna skupština RS-a koja ujedno i imenuje ovlaštenog potpisnika garancije.

Negativno mišljenje revizora Ministarstvo zdravlja RS-a je dobilo i zbog brojnih drugih nepravilnosti u RS-u tokom 2014. godine.

U ovom resoru Vlade RS-a su prihode po nekoliko osnova potcijenjeni, odnosno precijenili, kao i pogrešno kvalifikovali, i to za milionske iznose.

Također, revizori se, na osnovu prezentovane dokumentacije od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, nisu mogli uvjeriti da konsultantske usluge u ukupnoj vrijednosti od 1.576.222 KM koje je pružio dobavljač "Samoo Architects & Engineers“ Korea imaju karakter usluga koje se mogu pripisati nabavnoj vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u svojim finansijskim izvještajima nije iskazalo obaveze prema izvođaču radova "Vamed“, Austrija, na realizaciji projekta Projektovanje, izgradnja i opremanje nove bolnice Bijeljina, zbog čega su ukupne obaveze Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potcijenjene za iznos od 4.381.557 KM.

Nisu iskazane ni obaveze po osnovu primljenih konsultantskih usluga na realizaciji projekta Modernizacije bolnica u BiH faza 3, na lokaciji Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banja Luka, prema dobavljaču "Samoo Architects & Engineers Korea“ u iznosu od 169.366 KM. Za isti iznos potcijenjena je i ostala nefinansijska imovina u pripremi.

Kratkoročna potraživanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite precijenjena su, a rashodi od usklađivanja vrijednosti kratkoročnih potraživanja potcijenjeni, minimalno za iznos od 1.451.911 KM i po osnovu potraživanja od Fonda zdravstvenog osiguranja RS čija je naplata malo vjerovatna.

U reakciji iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a je navedeno da su od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobili negativno mišljenje koje je revizor zasnovao „na pogrešnim objelodanjivanjima pojedinih stavki u finansijskim izvještajima“.

"Glavna zamjerka revizije odnosi se na izdatu garanciju izvođaču radova na Centralnom ulazu u južno krilo Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka. S tim u vezi Ministarstvo je dokumentovalo reviziji da je već radilo na otklanjanju ove nepravilnosti (što je i predstavljeno reviziji nakon dostavljenog nacrta revizorskog izvještaja), pa je između ostalog zahtjev za izdavanje garancije dostavilo Narodnoj skupštini RS na izjašnjenje", tvrdi se u saopćenju.

Za izdavanja bankarske garancije, Ministarstvo ima odluke kolektivnog organa, tj. Vlade RS, iz čega su potpuno vidljive, kako se tvrdi, dobre namjere Ministarstva i Vlade da zbog nesinhornizacije momenta nabavke opreme i momenta završetka građevinskiog radova ne dođe do bilo kakve štete i na taj način ugrožavanja javnog interesa.