Miroslav Lajčák
0

Negativne izjave za BiH dolaze iz oba entiteta

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a smatra da izjave koje ne pomažu boljoj situaciji u BiH dolaze iz oba bh. entiteta.

"To je postao omiljeni instrument političara u BiH i to nije ono što građani žele da slušaju. Upravo očekujem da će građani biti ti koji to više neće da tolerišu“, rekao je Lajčák.

Kazao je i da svi treba da shvate da u BiH ima i Srba, i Bošnjaka i Hrvata, te da se ne obraćamo "samo svojima, a ignorišemo ostale narode".

Dok se to, naveo je Lajčák, ne zaustavi od strane svih naroda i političara, u BiH neće biti bolje.

Upitan kako komentira čestitku hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željke Komšića hrvatskim zvaničnicima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Hrvatske, visoki predstavnik je večeras u Dnevniku RTRS-a kazao da je to Komšićeva odgovornost i da on treba da objasni zašto je to uradio.

Lajčák je kazao da je "Oluja", kako je naveo, kontravezna akcija, jer izaziva potpuno različite reakcije u Hrvatskoj i kod srpskog naroda.

"BiH je složena zemlja i sve poteza treba da imamo svi u vidu, kao i interese svakog građanina. Ne treba da ulazimo u kontraverzne akcije čiji je rezultat negativan", naveo je Lajčák.

Govoreći o sastanku sa šestoricom vodećih bh. političara, najavljenom za 23. august, visoki predstvanik je rekao da je dobra vijest da će ponovo biti otvoreni razgovori s temom evropskih integracija, tranzicijom OHR-a, ustavnim promjenama i tekućim političkim pitanjima.

Očekuje da će taj sastanak donijeti dobre vijesti za građane BiH.

Kada su u pitanju ustavne promjene i suprostavljeni stavovi bh.političara, on kaže da je potrebno identificirati šta je realno moguće učiniti sada, a šta kasnije, ali da BiH nema vremena za gubljenje i razgovori o tom pitanju moraju početi odmah nakon lokalnih izbora.

"Tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstvanika EU-a počet će onda kada vidimo da je BiH stabilna, samoodrživa zemlja koja ide nepovratno prema evropskim integracijama. Kada budemo vidjeli da je ključna stvar za svakog političara boljitak za svakog građanina i napredovanje prema evropskim intergacijama, međunarodna zajednica će moći reći da je završila posao u BiH", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák večeras u Dnevniku RTRS-a.